Suosituimmat kaupungit – Länsi-Suomi

Taskuopas: Länsi-Suomi

Hotellit Länsi- ja Keski-Suomessa:

Ylellisiä kaupunkihotelleja, halpoja hostelleja, mukavia perhehotelleja ja kodikkaita huoneistoja; Länsi- ja Keski-Suomesta löytyy majapaikkoja joka lähtöön. Tämä ei toki ole mikään ihme, sillä alue kattaa laajan alueen, joka käsittää paitsi Pohjanmaan ja Etelä- ja Keski-Pohjanmaan maakunnat myös kaiken Suomenselältä Salpausselälle. Erilaisia murteita ja nähtävyyksiä siis riittää Länsi -ja Keski-Suomen lomilla runsaasti.

Meriseikkailua Vaasan saaristossa, kulttuurielämää Jyväskylän kaupunkimaisemissa, järvimaisemia Jämsässä, maailmanperintökohteen komeutta Raumalla ja metsän lumoa luonnonpuistoissa: lomat Länsi- ja Keski-Suomessa ovat ennen kaikkea kulttuuririkkaita. Kotimaanmatkailu on kaukolomia kiehtovampaa ja halvempaa: varaamalla hotellit Länsi- ja Keski-Suomesta pääset tutustumaan maamme monipuolisuuteen ja rikkauteen edullisesti ja kätevästi.

Länsi-Suomi oli vielä vuoteen 2009 saakka yksi viidestä suomalaisesta läänistä, mutta uuden hallintojaon myötä termin käsite on laajentunut käsittämään yleisesti Suomen läntistä osaa. Keski-Suomi on puolestaan suuri maakunta Suomen keskiosissa ja sinänsä helpommin määritettävissä. Yhdessä Länsi- ja Keski-Suomen alueella sijaitsee yli 140 kuntaa ja kaupunkia, sekä seitsemän maakuntaa. Hotelleja Länsi- ja Keski-Suomessa on siten tarjolla moneen eri tarpeeseen, sillä alueella riittää useita erilaisia maisemia, kulttuuriperinteitä ja murteita.

Kaupunkiloma Länsi- ja Keski-Suomen hotelleissa

Länsi- ja Keski-Suomen suurimmat kaupungit ovat Tampere, Jyväskylä ja Vaasa, joten jos mielit kotimaiselle kaupunkilomalle Länsi- ja Keski-Suomeen, valinnanvaraa riittää: haluatko kokea suuren kaupungin tunnelmaa, ihastua rannikkokaupungin rentoon menoon vai juhlia opiskelijakaupungin tyyliin? Alueen suurimmista kaupungeista löytyy suurimmasta osasta myös omat lentokentät, joten lennot Länsi- ja Keski-Suomeen onnistuvat yleensä vaivatta.

Tampere on koko Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki ja sellaisena ehdottomasti vierailemisen arvoinen. Kaupungin laidalla sijaitsee Särkänniemen huvipuisto, jonka alueella lapset ja aikuiset pääset pitämään hauskaa riemukkaissa laitteissa ja tutustumaan pieneläintarhan asukkeihin. Jyväskylä puolestaan koreilee komealla arkkitehtuurillaan: kaupungista löytyy runsaasti Alvar Aallon kätten jälkiä. Vaasa taas hurmaa vanhanaikaisella arkkitehtuurillaan ja upeilla maisemillaan, joita kannattaa käydä ihailemassa.

Taiteen- ja kulttuurinystävien hotellit Länsi- ja Keski-Suomessa

Länsi- ja Keski-Suomessa riittää monenlaista nähtävää taiteenystäville aina Kankaanpään taidekaupungin taidepoluista Alvar Aallon suunnittelemia taloja pursuavaan Jyväskylään. Alueella riittää myös muunlaista arkkitehtuuria ihailtavaksi, sillä siinä missä Vaasassa riittää komeaa 1800-luvun klassista arkkitehtuuria, pääsee Kaskisissa ihailemaan perinteisiä puisia saaristolaistaloja ja Tampereella modernia Tampere-taloa, puhumattakaan lähes joka kuntaa koristavista kauniista pitäjänkirkoista.

Jos nautit historiasta ja perinteisestä tunnelmasta, kannattaa hotelli Länsi- ja Keski-Suomessa varata Vanhasta Raumasta. Sen värikkäiden pienpuutalojen ympäröimät mukulakivikujat ovat kesäisin täynnä elämää ja hurmaavia pikkupuoteja. Alue on kuitenkin kenties tunnelmaisimmillaan talvella, kun valkea lumipeite laskeutuu rauhallisten kujien ja Pyhän Kolminaisuuden kirkon raunioiden päälle. Alueella on myös runsaasti yösijoja ja erinomaisia ravintoloita ja kahviloita, joissa levähtää pitkän kaupunkikävelyretken päätteeksi.

Luontoa Länsi- ja Keski-Suomen hotelleissa

Länsi- ja Keski-Suomessa sijaitsee niin monta luonnonpuistoa, että ne pitää laskea kahden käden sormilla. Hiidenkirnut, rotkot, järvet, kosket, upeat metsät ja Unescon maailmanperintökohteeksi luokiteltu Merenkurkun saaristo odottavat sinua seikkailulle. Välimatkat eri luonnonpuistojen välillä ovat kuitenkin sen verran pitkiä, että kannattaa harkita autonvuokrausta Länsi- ja Keski-Suomessa, jos haluat nähdä lomasi aikana niistä enemmän kuin yhden.

Jos kuitenkin haluat säästää luontoa, jota olet menossa katsomaan, pääset paikan päälle myös julkisilla. Esimerkiksi Isojärven kansallispuisto sijaitsee Kuhmoisissa, jonne pääsee bussilla muun muassa Helsingistä, Lahdesta, Tampereelta ja Jyväskylästä. Majapaikkoja voi luonnonpuistojen kotipaikkakunnilla olla rajoitetusti, mutta hotelleja Länsi- ja Keski-Suomessa löytyy lähistöltäkin. Ennen kuin lähdet metsiin samoilemaan, kannattaa tulostaa luonnon- ja kansallispuistojen kartat verkosta kunkin puiston omalta verkkosivulta tai metsähallituksen retkikartta-sivustolta.

false