Suosituimmat kaupungit – Lappi

Taskuopas: Lappi

Hotellit Lapissa: Lappi on Suomen pohjoisin maakunta ja yksi Suomen suosituimmista matkailukohteista. Pohjoinen eksotiikka houkuttelee vuosittain miljoonia matkailijoita vierailulle kauniin luonnon ja lukemattomien ulkoilma-aktiviteettien pariin. Lapissa sijaitsee useita eri tuntureiden ympärille kehittyneitä suuria lomakeskuksia, joissa on paljon hotelleja ja huikea palvelutarjonta. Hotellivalikoima kattaa kaiken aina edullisista pikkuhotelleista luksustason huippuhotelleihin.

Rinteiden hurmaa

Lappi on erityisesti luontomatkailijoiden sekä laskettelusta ja hiihdosta kiinnostuneiden suosikkikohde, sillä talviaikaan tunturien ja vaarojen lumiset rinteet tarjoavat poikkeuksellisen hienot harrastusmahdollisuudet kauniin luonnon ympäröimänä. Erilaiset vaellukset ja retket ovat hyvin suosittuja kaikkialla Lapissa ja sen lukuisissa kansallispuistoissa. Lapin tärkeimmissä taajamissa sijaitsee paljon ohjelmapalveluyrityksiä, jotka järjestävät monenlaisia safareita ja matkoja, kuten moottorikelkka- ja porosafareita tai esimerkiksi koskenlaskuretkiä.

Lapin taika

Suomen Lappi jaetaan maantieteellisesti neljään osaan: Kittilän Lappi, Sompion Lappi, Enontekiön Lappi ja Inarin Lappi. Lapin maakunnassa sijaitsevat niin Suomen korkein kohta Enontekiön Halti, pisin joki Kemijoki kuin maan kolmanneksi suurin järvi ja lisäksi lukemattomia tuntureita, vaaroja, muita jokia ja järviä. Siksi se on erityisesti luontoretkeilijöiden suosiossa; Lapissa on aina jotain uutta nähtävää. Lisäksi Lapissa kaikki neljä vuodenaikaa ovat hyvin erilaisia toisiinsa nähden, minkä ansiosta samakin maisema muuttuu täysin erilaiseksi neljä kertaa vuodessa. Kesän yöttömät yöt muuttuvat syksyisen ruskan kautta talven kaamokseen, josta siirrytään vähitellen kevään vehreyteen auringon noustessa taas ylemmäs taivaalla. Lapin pohjoisen havumetsän, taigan ja tundran päällystämä maasto tarjoaa paljon vaihtelua niin kasvistossa kuin eläimistössäkin. Lintubongareille Lappi on aivan erityisen kiehtovaa aluetta, sillä monet lintulajit pesivät Lapin koskemattomassa luonnossa.

Joulupukin koti

Lappi tunnetaan kautta maailman upeista laskettelukeskuksistaan ja tietenkin Joulupukista. Joulupukin kotipaikka, Korvatunturi, sijaitsee Itä-Lapissa melko lähellä Rovaniemen kaupunkia. Rovaniemi on myös Lapin maakunnan keskus. Muita kaupunkeja Lapissa ovat Kemi, Tornio ja Kemijärvi. Kemi-Tornio on Rovaniemen lisäksi Lapin tiheimmin asuttua aluetta ja merkittävä lappilainen kaupunkikeskus. Lisäksi Lapin alueella on kymmeniä kuntia, jotka jaetaan usein paikallisesti vielä edelleen kyliin. Lapin ja samalla koko Suomen suurin kunta pinta-alan mukaan laskettuna on Inari, joka sijaitsee Pohjois-Lapissa. Lappi on suurimpia kaupunkeja lukuun ottamatta hyvin harvaan asuttua aluetta ja etäisyydet ovat pitkiä. Tieverkosto on kuitenkin hyvä ja kulkeminen paikkakunnalta toiselle on helppoa. Lisäksi Lapissa on useita lentokenttiä, jotka mahdollistavat helpon pääsyn etenkin suosittuihin lomakeskuksiin. Harva asutus takaa Lapin tärkeimmän vetonaulan, puhtaan luonnon, säilymisen mahdollisimman luonnontilaisena. Matkailu onkin eräs Lapin tärkeimmistä elinkeinoista, ja se näkyy muun muassa huikeassa palvelutarjonnassa: pienissä, muutaman tuhannen asukkaan kunnissa voi olla hotelleja ja majoituspalveluita tuhansille matkailijoille ja lisäksi valtava määrä ohjelmapalveluita sekä ravintoloita.

Lappiin pääsee kätevästi niin junalla, bussilla, lentäen kuin omalla autollakin. Junayhteydet vievät Lapissa joko länsirajaa pitkin Tornion ja Ylitornion kautta Kolariin tai Koillis-Lappiin Kemijärvelle saakka. Lentäen Lappiin pääsee jollekin sen viidestä lentokentästä, jotka sijaitsevat Enontekiöllä, Ivalossa, Kemi-Torniossa, Kittilässä ja Rovaniemellä. Sekä rautatieasemilta että lentokentiltä on lisäksi hyvät jatkoyhteydet bussilla lopullisiin kohteisiin aina etäisimpiä paikkakuntia myöten. Bussiyhteyksiä on luonnollisesti tarjolla myös alkumatkalle, ja samoja reittejä pääsee kulkemaan myös omalla tai vuokra-autolla. Tieverkosto on hyväkuntoinen ja kattava, ja hyvin varusteltuja, palvelevia taukopaikkoja on runsaasti. Lappilainen neuvoo myös mielellään tien eksyneelle, joten aina kannattaa kysyä rohkeasti.