Perehdy kapakalan ja koko Lofoottien kalastusperinteiden historiaan Kapakalamuseossa. Katsele kuinka turska ja muut kalalajit kuivataan puisilla telineillä tämän herkun aikaansaamiseksi. Tätä menetelmää on käytetty Pohjois-Norjassa kalan säilömiseen jo 800-luvulla, ja sen avulla kala säilyy syömäkelpoisena vuosikausia. Museon tilat toimivat aikanaan kalavarastona, ja siellä on nähtävillä erilaisia esineitä ja asioita, jotka liittyvät alueen kapakalaperinteeseen.
Tutustu kapakalan tekomenetelmään, jossa tuore kala kuivatetaan kylmässä ilmassa ja tuulessa. Kuivattu kala kuljetetaan sitten kapakalaparvelle, jossa ne säilytetään. Maista kapakalaa itse tai nauti turvallisesti kahvista ja vohveleista museon kahvilassa. Kapakalamuseo on pieni, mutta historiallisesti merkittävä kohde Lofooteilla ja koko Nordlandin kunnan alueella.
Katso lyhytelokuva, joka kertoo koko prosessin aina kalojen naaraamisesta niiden kuivaamiseen ja toimitukseen. Italia on yksi tärkeimmistä kapakalan kohdemaista, sillä kalaa on käytetty monissa perinteisissä italialaisissa ruokalajeissa läpi koko maan historian. Osallistu museon opastetulle kierrokselle ja opit, kuinka kapakalan kuivattamisprosessi valtaa Lofooteilla vuosittain jopa 40 hehtaarin pinta-alan.
Kävele Norjan kalastajakylämuseolle, josta löydät historiallisen ja hyvin säilyneen kalastajakylän. Tässä museokylässä on muun muassa venevaja, jossa pääset näkemään kokoelman vanhoja nordlandilaisia soutuveneitä ja kalastusvälineitä. Pistäydy kylän kiviuunileipomossa, jonka 150 vuotta pystyssä ollut yritys tuottaa yhä suussa sulavan herkullisia leivonnaisia ja leipiä.
Moskenes Shipping AS sijaitsee myös vain lyhyen kävelymatkan päässä Kapakalamuseolta. Vuokraa itsellesi vene ja käy ihastelemassa Norjan henkeäsalpaavan kauniita vuonoja. Venevuokraamot tarjoavat loistavan mahdollisuuden käydä katselemassa alueen häikäisevää luonnonkauneutta ja meren elämää, kuten kaskelotteja.
Kapakalamuseo sijaitsee Sørvågenissa noin 44 kilometrin päässä Lofooteilta ja 64 kilometrin päässä Leknesistä. Museo on avoinna kesäkuusta elokuuhun joka vuosi. Saat lisätietoja museon näyttelyistä sen verkkosivustolta.
Kapakalamuseo on tärkeä osa Lofoottien kalastushistoriaa, ja se pyrkii tutustuttamaan asiakkaansa maailman vanhimpaan ruoansäilömismenetelmään.