Sovimme tapaamispaikan Hanian modernin kaupungin sydämeen ja aloitamme kokemuksemme kreetalaisesta mausta. Ensimmäisenä pysähdyksenä maistamme kuuluisaa perinteistä Bougatsaa, jossa tuorejuuston kevyt suolainen maku yhdistyy sokeriin erittäin rapeassa ohuessa taikinakerroksessa. Tästä tyypillisestä Hanian aamiaisesta ei tietenkään voi puuttua kreikkalainen perinteinen kahvi.
Sitten löydämme itsemme yrttien paratiisista, emmekä vain… Paikallinen yrttiasiantuntija esittelee meille monia erilaisia Kreetan vuoriston yrttilajikkeita, jotka ovat tunnettuja parantavasta ja rauhoittavasta luonteestaan. Malotira, Fliskouni, Diktamo, salvia, kaneli, hunaja, öljy ja palkokasvit, kaikki luonnonmukaisesti tuotettuja ja ainoastaan Kreetan saarelta.
Seuraava pysähdys on pormestarin talossa, ei siksi, että tapaisimme hänet, vaan siksi, että vierailemme siellä paikallisessa, perinteisessä perheyrityksessä, “kaltsounadikossa”. Sana tarkoittaa perinteisen kaltsouni-nimisen ruokalajin valmistushuonetta, joka on eräänlainen pieni piirakka, jossa on perinteinen pelti ja joka on täytetty juustolla tai kasviksilla tai näiden kahden sekoituksella ja paistettu uunissa tai paistettu. Makeat ja suolaiset ruokalajit kiihottavat makuhermojamme…
Nyt on tullut aika kokeilla kaikkia Kreetalla tuotettuja juustoja. Perinteinen ja nykyaikainen, naimisiin antaa meille lopullinen maku!!!! Seuraava pysähdyspaikka on kreetalainen juustomaailma. Tämä pieni kauppa on paikallisten hyvin tunteman juustotehtaan sivuliike, joka esittelee meille makujaan. Maistamme erilaisia juustoja, jotka valmistetaan nykyaikaisissa tiloissa, mutta perinteitä kunnioittaen.
Tässä vaiheessa tauko on välttämätön, joten jatkamme matkaa Hanian vanhaan satamaan ja kävelemme meren rannalla, jolloin meillä on mahdollisuus kertoa teille kaupungin historiasta.
Tämän jälkeen meidät toivotetaan tervetulleeksi Plane-puiden varjossa nauttimalla erilaista ruokaa Hanian eteläiseltä alueelta, Sfakian alueelta, jossa on samannimistä piirakkaa ja kuuluisaa Dakos-ruokaa.
Kautta viehättävimpien kujien ja lyhyen kävelyn jälkeen nautimme Gyrosin ja olutta. Kreikasta ei kannata lähteä maistamatta perinteistä souvlakia!!!!
Ja jos luulitte, että olemme valmiita, olitte väärässä… Oletteko koskaan kuulleet Loukoumadesista??
Jos kyllä, meillä on sinulle yllätys, jos ei, niin valmistaudu suussasi räjähdysmäiseen makujen räjähdykseen, joka kestää pitkään ja jonka muistat ikuisesti. Kultaisia taikinapalloja, jotka on täytetty suklaalla, friteerattu ja päällystetty hunajalla ja seesamilla…. Tietenkään makumatkaltamme ei voinut puuttua jäätelöä, joka liittyy tähän ihanaan herkkuun.