Tietoa Budvasta

Lennot Budvaan

Iäkkään ja tunnelmallisen Budvan ranta-alue on Montenegron tunnetuin matkakohde. Budva on hurmaava yhdistelmä rantaelämää, välimerellistä tunnelmaa ja eloisaa kaupunkikulttuuria. Adrianmeren rannikkoa hellii aurinko, ja kesällä lämpötilat nousevat rantalomalukemiin.

Budvaan voi matkustaa Suomesta kahdella kätevällä tavalla. Kroatian rantakohteesta Dubrovnikista on Budvaan matkaa reilut sata kilometriä, ja matkan voi taittaa Dubrovnikin lentokentältä (DBV) linja-autolla. Dubrovnikiin on puolestaan tarjolla suoria lentoja Helsinki-Vantaan lentokentältä (HEL). Suorat lennot kestävät kolme tuntia. Linja-automatka Dubrovnikista Budvaan vie toiset kolmisen tuntia, ja sen aikana ylitetään ajoittain ruuhkainen Kroatian ja Montenegron välinen raja. Montenegron pääkaupungin Podgorican lentokentältä (TGD) Budvaan on puolestaan lyhyempi matka, 60 kilometriä, ja sinne matka käy yhden välilaskun kautta. Podgoricasta Budvaan voi matkustaa edullisesti linja-autolla ympäri vuoden. Matkan molemmilta lentokentiltä voi myös taittaa taksilla. Selvitä hinta ja varaa taksi etukäteen.

Halpoja lentolippuja Budvaan on tarjolla etenkin kuumimman sesongin ulkopuolella, mutta ajoissa matkansa suunnitteleva nappaa hyvän tarjouksen myös aurinkoisimmalle rantakaudelle. Montenegro on helppo matkakohde: maassa käytetään euroja, turistikohteissa pärjää englanniksi, eivätkä suomalaiset tarvitse muita matkustusasiakirjoja kuin passin, joka on voimassa retken päätyttyä vähintään kolme kuukautta.

Lento Budvaan on tilaisuus nauttia auringosta, hiekkarannoista ja kulttuurista

Loma Budvassa tietää tilaisuutta auringossa rentoutumiseen. Budvan edustalla on kymmeniä toinen toistaan kauniimpia hiekkarantoja palmuineen, ja monet hotellit sijaitsevat lyhyen kävelymatkan päässä rannoilta. Auringonoton ja uimisen lisäksi Budvan rannoilla voi myös meloa ja vaikkapa sukeltaa. Illan hämärtyessä alkaa puolestaan hauskanpito: Budva tunnetaan eloisasta ja rennosta yöelämästään. Kaupungissa on useita klubeja ja baareja, joissa juhlitaan aina pikkutunneille asti. Sesonkiaikaan kohde ei siis välttämättä sovi parhaiten lapsiperheille tai omaa rauhaa kaipaaville matkustajille, tai ainakin yösija kannattaa varata hieman syrjäisemmästä paikasta. Kaupunki on kuitenkin pieni, ja välimatkat on helppo kävellä.

Budvassa voi kuitenkin tehdä muutakin kuin juhlia ja loikoilla tai pulikoida. Yli 2500 vuotta vanha Budva on ranta-alueen vanhin asutusalue, joten se suorastaan huokuu historiaa. Erityisesti niemen kärjessä sijaitseva Budvan vanhakaupunki on tunnelmallinen kapeine kujineen ja somine aukioineen. Siellä on myös pieniä puoteja sekä Citadela-linnoitus. Kaupungin pitkään ja monivaiheiseen historiaan voi puolestaan tutustua vierailemalla Budvan museossa. Siellä kerrotaan muun muassa kaupunkiin vuonna 1979 iskeneestä maanjäristyksestä. Myös rantamaisemista voi nautiskella käveleskellen. Aivan Budvan tuntumassa sijaitsee kuuluisa Sveti Stefanin kaupunki. Entinen rannan tuntumassa sijainnut kalastajakylä on nyt komea luksusmatkakohde.

Kansainvälisyys näkyy myös Budvan ravintolatarjonnassa. Kaupungissa voi herkutella niin pitsalla kuin grilliruoallakin, ja siellä on useita mereneläviin erikoistuneita ravintoloita. Ruokailu on seudun suosiosta huolimatta edelleen edullista. Kesäaikaan illat ovat lämpimiä, ja ravintoloissa istuskelun lisäksi niin paikalliset kuin vierailijatkin viettävät aikaa Budvassa järjestettävissä konserteissa ja muissa kesätapahtumissa.

Varaa lentoliput Budvaan sesonkeja silmällä pitäen

Lentotarjouksia Budvaan kannattaa etsiä hyvissä ajoin, mikäli mielii matkustaa kohteeseen kesäkaudella. Heinä- ja elokuussa rantakausi on kiihkeimmillään, ja silloin lennot ja hotellitkin ovat muita ajankohtia kalliimpia. Hyvä idea on suunnata lomalle esimerkiksi kesäkuun alussa tai jo toukokuun lopulla: silloin tunnelma on rauhallisempi, ja yöpyminen Budvassa on edullista. Myös alkusyksystä Budvassa voi nauttia auringosta ja lämpimästä säästä. Rantalomaan Budvassa voi yhdistää myös helposti vierailun Dubrovnikissa tai muissa lähiseudun kaupungeissa, kuten historiallisessa ja kauniissa Kotorissa Montenegron puolella. Autovuokraamot Budvassa tulevat tarpeeseen taas silloin, jos haluat tutkia lähiseutua itsenäisesti.

Tietoa lennoista kohteeseen Budva

Kohdelentokenttä Budva
Kohdelentokentän IATA-koodi TGD