Halvat lennot Praha

Lisätietoja – Praha

Lennot Prahaan

Tšekin pääkaupunki Praha on yksi suurimmista kaupungeista Keski-Euroopassa. Rautaesiripun kaatumisen jälkeen Prahasta on tullut yksi maailman suosituimmista matkailukohteista. Se on Euroopan kuudenneksi suosituin matkakohde Lontoon, Pariisin, Rooman, Madridin ja Berliinin jälkeen. Kaupungissa riittääkin valinnanvaraa hotellien suhteen, ja jokaiselle budjetille löytyy varmasti vaihtoehtoja.

Praha kärsi huomattavasti vähemmän vaurioita toisen maailmansodan aikana kuin monet muut suuret kaupungit samalla alueella, joten suurin osa sen historiallisesta arkkitehtuurista on edelleen pystyssä. Prahan arkkitehtuuri on yksi maailman koskemattomimmista ja monipuolisimmista kokoelmista eri tyylisuuntauksia, aina romaanisesta, goottilaisesta, renessanssityylisestä, barokkityylisestä ja rokokootyylisestä arkkitehtuurista uusrenessanssiin, uusgotiikkaan, jugendiin, kubismiin, uusklassiseen ja huippumoderniin tyylisuuntaan asti.

Prahan ehdottomasti suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluvat Prahan vanhakaupunki, Staré Město, joka on Unescon maailmanperintölistalla, Prahan linna ja Pyhän Vituksen katedraali, jossa säilytetään Tšekin kruununjalokiviä, kuvankaunis Kaarlensilta, vanhankaupungin raatihuone ja sen tähtitieteellinen kello sekä Josefov, eli Prahan juutalaiskaupunginosa. Praha on myös perinteisesti yksi Euroopan tärkeistä kulttuurikeskuksista, ja siellä järjestetään monia kulttuuritapahtumia.

Kaupungissa on monia maailmanluokan museoita, kuten Kansallismuseo (Národní muzeum), Prahan juutalaismuseo, Alfons Muchan museo ja Prahan kansallisgalleria, jonka taidekokoelmat ovat Tšekin suurimmat.

Lentäminen Suomesta Prahaan

Eurooppalaisten halpalentoyhtiöiden kasvun myötä Prahasta on tullut suosittu viikonloppumatkojen kaupunkikohde. Monet matkailijat tulevat kaupunkiin tutustumaan sen moniin museoihin ja kulttuurikohteisiin sekä maistelemaan maailmankuuluisia tšekkiläisiä oluita ja tukevaa ruokaa.

Helsingistä pääsee kätevästi Prahaan suorilla Finnairin tai Norwegianin lennoilla. Lentoaika on suorilla lennoilla vain vähän yli 2 tuntia. Helsingistä lentävät välilaskullisia myös muun muassa SAS, Air Baltic, KLM ja Lufthansa. Välilaskun kanssa lentoaika venyy kolmeen ja puoleen tai jopa neljään ja puoleen tuntiin. Välilaskupaikkoina ovat yleensä Kööpenhamina, Tukholma, Riika, München ja Amsterdam.

Lennot Václav Havelin kansainväliselle lentoasemalle

Václav Havelin kansainvälinen lentoasema on suurin lentoasema Tšekissä. Se on Tšekin kansallisen lentoyhtiön Czech Airlinesin sekä halpalentoyhtiöiden SmartWingsin ja Wizz Airin päälentokenttä. Kentällä on kolme terminaalia; Schengenin alueen ulkopuolisille lennoille varattu terminaali 1 ja Schengen-alueen lennoille varattu terminaali 2 ovat yhteydessä toisiinsa, kun taas terminaali 3 on varattu yksityisille suihkukoneille ja charter-lennoille. Lentokenttä sijaitsee noin 20 km luoteeseen kaupungin keskustasta. Kenttä palveli 11 miljoonaa matkustajaa vuonna 2013, ja se onkin uusien EU-maiden vilkkain lentoasema.

Kentän nimi oli aiemmin Ruzyněn lentoasema, mutta vuonna 2012 se vaihdettiin Tšekkoslovakian viimeisen ja Tšekin tasavallan ensimmäisen presidentin Václav Havelin kunniaksi.

Halvin tapa siirtyä kentältä keskustaan on kulkea bussilla. Tšekin rautateiden bussikuljetus, AiportExpress, kulkee terminaalista 1 ja 2 Prahan päärautatieasemalle, Hlavní nádražílle 30 minuutin välein. Matka kestää noin 40–50 minuuttia, ja bussi pysähtyy parilla pysäkillä, joiden kautta voi hyödyntää metroyhteyttä keskustaan tai muualle Prahan alueelle. Jotkut Prahan ja Kladnon kaupungin väliä kulkevat paikallisbussit pysähtyvät myös terminaalissa 1. Student Agencyn bussilla taas pääsee kentältä terminaalista 1 Karlovy Varyyn. Rautatieyhteys rakentaminen lentokentältä Prahan keskustaan on myös suunnitteluvaiheessa. Radalla tulee kulkemaan pikajunat suoraan keskustaan ilman pysäkkejä kentän ja keskustan välillä.

Prahan julkinen liikenne on kätevä tapa kulkea matkailijoiden suosimilla alueilla. Ota kuitenkin huomioon, että jos yövyt kaupungin keskustan ulkopuolella, julkisen liikenteen bussit eivät kulje historiallisille alueille (vanhaankaupunkiin, Nové Městoon jne.). Näin estetään jossain määrin ilman likaantuminen ja meluhaitat. Bussista täytyy siirtyä puhtaampaan ja hiljaisempaan sähkökäyttöiseen raitiovaunuun tai metroon, jos aikoo kulkea historiallisille alueille.

Praha on tunnettu myös hyvin "käveltävä" kaupunki. Suurin osa tärkeimmistä nähtävyyksistä on kävelymatkan päässä toisistaan. Kuitenkin lähes kaikki kadut ovat mukulakivikatuja, mikä tekee maaston vaikeaksi vammaisille tai vanhuksille.

Usein kysytyt kysymykset