Lisätietoja – Lille

Tietoa Lillestä

Lennot Lilleen

Pohjois-Ranskassa Belgian rajalla sijaitseva Lille on viehättävä ja historiallinen kohde kaupunkiloman viettoon. Lillen asukasluku ylittää 200 000 rajapyykin, mutta koko suurkaupunkialueella asukkaita on yli miljoona. Lillen suurkaupunkialue ulottuu myös Belgian rajojen yli. Lille on rakentunut Deûle-joen varrelle ja kaupungissa vieraillessa voikin lähteä jokiristeilylle. Jokiristeilyjä järjestetään keväästä syksyyn. Kaupunkiin voi tutustua lisäksi opastetuilla bussikierroksilla tai erikseen kävelykierroksilla Lillen vanhassakaupungissa. Lillen vanhakaupunki on idyllinen ja arkkitehtonisesti ihastuttava näky. Lilleä ovat vuosisatojen saatossa hallinneet niin flaamit, burgundit, espanjalaiset kuin nykyisin ranskalaiset, mikä näkyy kaupungin rakennuksissa ja arkkitehtuurissa. Etsi Expedian sivuilta halvat lennot Lilleen ja vietä unohtumaton loma Lillessä!

Taidetta, taidetta, taidetta! Lille on taiteen ystävien aarreaitta. Useampi taidemuseo pitää majaansa Lillessä, mukaan lukien Palais des Beaux-Arts, jossa voit ihastella maalaustaiteen ja kuvanveistotaiteen taidonnäytteitä. LaM-niminen taidemuseo käsittää taas uudempaa taidetta 1900- ja 2000-luvuilta. Lillestä löytyy myös useita museoita. Ranskan entinen presidentti vuosilta 1959–1969 ja kenraali Charles de Gaulle syntyi Lillessä vuonna 1890. Hänen synnyintalonsa toimii nykyään museona. Lillen luonnonhistoriallinen museossa kävijöiden nähtävillä on museon vuosien saatossa kerryttämät valtavat zoologiset ja geologiset kokoelmat.

Lillen kaupunkikuvaa hallitsevat lisäksi kirkot ja katedraalit, joista vanhimmat ovat peräisin 1200- ja 1300-luvuilta. Näyttävät rakennelmat eivät kuitenkaan lopu tähän. Lillen linnoitus eli sitadelli on tähden muotoinen ja se rakennettiin 1600-luvulla Ranskan Aurinkokuninkaan Ludvig XIV:n toimeksiannosta. Samainen Aurinkokuningas rakennutti Lilleen myös Porte de Paris -portin, joka symboloi Lillen liittämistä osaksi Ranskaa. Lillen kaupungintalon yhteydessä sijaitseva kellotorni on yltää korkeudeltaan yli 100 metriin. Näin ollen sitä on erittäin vaikea olla huomaamatta Lillessä vieraillessa. Grand Place -aukiolla sijaitsee vielä Vieille Bourse, joka sekin on erittäin näyttävä rakennus. Kaikki tämä odottaa sinua, joten varaa pian lentoliput Lilleen!

Lentäen Lilleen

Suomesta ei ole suoraa lentoyhteyttä, joten lento Lilleen sisältää vähintään yhden välilaskun. Nopein ja yksinkertaisin reitti kulkee Pariisin kautta ja vie vain reilusta viidestä kuuteen tuntia aikaa. Pidemmät ja useamman välilaskun lennot voivat kestää parikymmentäkin tuntia. Pariisista Lilleen lentomatka on enää kuitenkin vain tunnin. Air Francen lisäksi lentoja Lilleen operoi muun muassa Norwegian ja SAS. Yhteydet Lilleen ovat kuitenkin hyvät, ja lentotarjonta erittäin runsasta. Lentoja on saatavilla jokaiselle päivälle ja vuoden ympäri. Hinnoissa ei ole suurta vaihtelua, mutta lentotarjouksia Lilleen kannattaa silti pitää silmällä, jos lentolipuista saisi hieman nipistettyä muuhun matkabudjettiin.

Lillen lentoasema sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä kaupungista. Lentoasemalta pääsee siirtymään kaupunkia kohti esimerkiksi bussin kyydissä. Bussi kulkee lentoaseman ja kaupungin väliä päivittäin ja matka kestää noin 20 minuuttia. Bussi pysähtyy keskustassa lähelle rautatieasemaa. Lentoaseman edessä on matkustajia odottamassa myös lukuisten taksiyritysten taksit valmiina kuljettamaan matkalaiset perille. Jos haluat itse siirtyä ratin taakse, voit helposti vuokrata auton Lillen lentoasemalla palvelevista autovuokraamoista. Lillessä on kätevä liikkua hyvän paikallisen liikenneverkoston ansiosta, joka kattaa niin paikallisbussit, metrot kuin raitiovaunutkin.

Nähtävää ja koettavaa kaikkina vuodenaikoina

Monipuolinen majoitustarjonta takaa sen, että hotelli Lillen matkan ajaksi löytyy käden käänteessä. Tarjolla on hotellien lisäksi huoneistoja ja bed & breakfast -tyyppistä majoitusta eri puolilla kaupunkia. Lille sopii matkakohteeksi kaikkina vuodenaikoina, sillä tapahtumia ja tekemistä riittää. Esimerkiksi joulukuussa järjestetään perinteiset joulumarkkinat ja kesäisin aikaa voi viettää ihastuttavissa puistoissa. Ravintolat houkuttelevat maistelemaan paikallisia herkkuja säästä riippumatta samoin kuin Lillen kaupat ja ostoskeskukset houkuttelevat turisteja ostoksille.