Jan Becherin museossa esitellÀÀn Karlovy Varyn suosittua yrttilikööriÀ, Becherovkaa, jota valmistetaan vain Karlovy Varyssa, sillÀ kaupungin lÀhdevesi on yksi sen tÀrkeimmistÀ valmistusaineista. TÀhÀn likööritehtaassa sijaitsevaan museoon jÀrjestetÀÀn opastettuja kierroksia, joiden aikana kuulet, miten juomaa valmistetaan ja sÀilytetÀÀn, ja voit myös maistaa sitÀ.
Useimmat opastetuista kierroksista ovat tƥekin- tai venÀjÀnkielisiÀ, mutta joka pÀivÀ jÀrjestetÀÀn vÀhintÀÀn yksi englanninkielinen kierros. Rakennuksen sisÀllÀ tulet todennÀköisesti ensimmÀisenÀ huomaamaan Becherovkan omaleimaisen tuoksun, joka leijuu kaikkialla.
Juoman historia alkaa vuodesta 1805, jolloin apteekkari Joseph Becher aloitti yhdessÀ englantilaisen kollegansa kanssa yrttien sekoittelun. Tutustuminen tÀmÀn 200 vuotta vanhan juoman historiaan alkaa nÀyttelysalista, jossa nÀet Becherin suvun muotokuvia kuuden sukupolven ajalta. Salissa esitellÀÀn myös vanhoja laitteita, joilla yrttejÀ on aikoinaan punnittu ja sekoitettu.
SieltÀ kierros jatkuu tehtaan alla oleviin tunneleihin. Tunneleissa on rivitolkulla tammitynnyreitÀ, joissa juoman annetaan kypsyÀ useita kuukausia ennen pullottamista.
Jos innostut maistamaan Becherovkaa, huomaat heti sen omaleimaisen kanelinmaun. Kerrotaan, ettÀ juoman valmistuskaava on tarkoin varjeltu salaisuus, joka on vain kahden henkilön tiedossa. Pullo Becherovkaa on suosittu matkamuisto, ja sinÀkin voit ostaa omasi museon yhteydessÀ toimivasta myymÀlÀstÀ. Jos haluat nauttia juomaa tƥekkilÀiseen tyyliin, sekoita siihen tonic-vettÀ ja purista sekaan hieman sitruunaa.
Kierroksen lopussa nÀet videon, jossa kerrataan lyhyesti kaikki vierailun aikana opittu.
Jan Becherin museo sijaitsee Karlovy Varyn keskustassa, ja sinne pÀÀsee helposti julkisilla kulkuneuvoilla. Museo on avoinna joka pÀivÀ, mutta siihen voi tutustua vain osallistumalla maksulliselle opastetulle kierrokselle. Opiskelijat ja elÀkelÀiset pÀÀsevÀt sisÀÀn muita edullisemmin, ja kierroksille myydÀÀn myös perhelippuja. Kierroksille saavat osallistua myös alle 18-vuotiaat, mutta likööriÀ saavat maistella vain tÀysi-ikÀiset.