Tšekki

Matkaopas
Venceslauksen aukio johon kuuluu monumentti, katunäkymät ja kirkko tai katedraali
Tämä Keski-Euroopan maa on pullollaan hyvin säilyneitä keskiaikaisia rakennuksia, maailmanlaajuisesti tunnettua modernia taidetta ja kirjallisuusperinnettä.

Tšekin tasavallassa on monia vastakohtia: upeasti säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja ja modernia taidetta. Sekoitus näkyy erityisen hyvin pääkaupungissa, Prahassa. Siellä Franz Kafkan kirjallisuus ja Frank Gehryn arkkitehtuuri yhdistyvät 1300-luvun katedraaleihin ja kapeisiin mukulakivikatuihin. Muissa Tšekin tasavallan kaupungeissa on nähtävissä keskiaikaista historiaa sekä muistoja maan luovalta ja hektiseltä 1900-luvulta.

Prahan keskiaikainen vanhakaupunki on yksi Euroopan suosituimpia nähtävyyksiä. Pitkä, 1300-luvulta peräisin oleva Kaarlensilta, edelleen toiminnassa oleva vuonna 1410 rakennettu astronominen kello ja kukkulan laella sijaitseva Prahan linna luovat kaupunkiin koskemattoman tunnelman. Samankaltaista tunnelmaa löytyy myös Český Krumlovin vanhastakaupungista. Kaupunki on nimetty UNESCOn maailmanperintökohteeksi, ja sen asemakaava ja arkkitehtuuri ovat säilyneet lähes muuttumattomina keskiajalta asti.

Tšekin tasavallan vanhat rakennukset ovat testamentti maan dynaamisesta 1900-luvusta. Yksi arkkitehti Frank Gehryn kokeellisimmista rakennuksista, tanssiva talo, sijaitsee Prahan jokivarressa.

Suuressa Brnon kaupungissa voit tutustua kaupunkilomallasi upeaan 1920-luvun funkkistyyliseen Villa Tugendhatiin. Yksi parhaimmista esimerkeistä vanhan ja uuden kohtaamisesta Tšekin tasavallassa on Konopištěn linna Prahan eteläpuolella. Siellä asui aikanaan arkkipiispa Frans Ferdinand. Myöhemmin linna toimi SS-joukkojen tukikohtana Saksan miehityksen aikana.

Taiteen ja arkkitehtuurin lisäksi Tšekin tasavalta tunnetaan vapaa-ajanviettomahdollisuuksistaan. Karlovy Vary on yksi Euroopan suurimmista kylpyläkaupungeista, josta löytyy toistakymmentä kuumaa lähdettä ja runsaasti ylellisiä hotelleja. Voit rentoutua kohteissa, joissa ovat vierailleet muun muassa Goethe ja Beethoven. Voit matkata myös Pilseniin, jossa keksittiin pilsneriolut. Voit tutustua panimoon, jossa valmistetaan edelleen maailman ensimmäistä pilsneriä, Pilsner Urquellia, ja pääset maistamaan olutta suoraan tynnyristä.

Prahaan voi matkustaa useimmista Euroopan suurimmista kaupungeista lentäen tai junalla. Matka tähän keskiaikaisen arkkitehtuurin ja modernin taiteen maahan on kuin matkustaisi ajassa.

Suositut kaupungit kohteessa Tšekki

Praha featuring kaupunki ja joki tai puro
Praha
Historiallinen, Linna ja Romanttinen
Vanhat linnat, kauniit sillat ja sadat kirkontornit ovat ominaisia tälle Tšekin tasavallan pääkaupungille, joka on kuin suoraan satukirjasta.

Vierailun arvoisia kohteita

  • Vanha kaupunginaukio
  • Prahan linna
  • Prahan astronominen kello
Brno johon kuuluu kaupunki
Brno
Historiallinen, Linna ja Katedraalit
Tämä suuri tšekkiläiskaupunki on täynnä taidegallerioita, keskiaikaisia maamerkkejä ja suosittuja baareja, minkä lisäksi se on portti Etelä-Määrin upealle maaseudulle.

Vierailun arvoisia kohteita

  • Villa Tugendhat
  • Vanha kaupungintalo