Kölnin suklaamuseo (Schokoladenmuseum) esittelee tämän ehkäpä maailman suosituimman herkun historiaa laajasti sen eteläamerikkalaisista juurista aina sveitsiläisen suklaanvalmistajan Lindt & Sprünglin moderneihin tuotantomenetelmiin. Näe, mitä kaikkea tuotantoprosessiin mahtuu ennen kuin kaakaopuun hedelmästä saadaan aikaiseksi suklaapatukka. Museo sijaitsee Kölnin vanhankaupungin alueella Rheinauhafenissa, ja sen mielenkiintoinen arkkitehtuuri tekee siitä yhden uudistetun satama-alueen tunnetuimmista maamerkeistä.
Suklaamuseon 4000neliömetrin näyttelytilaan mahtuu yhdeksän erillistä aluetta. Heti saapuessasi saat maisteltavaksesi pienen suklaapatukan, joka on tuotettu museossa toimivalla tuotantolinjalla. Museon omat koneet esittelevät suklaan koko tuotantoprosessin alusta loppuun. Tutustu suklaan tarinan alkuaikoihin, jolloin olmeekit, atsteekit ja mayat tuottivat kaakaopavuista ”jumalten juomaa”. Seuraa suklaan valmistuksen kehittymistä barokista teollistumisen aikoihin, ja tutustu nykyaikaisiin suklaan hienoakin hienompiin jalostusmenetelmiin.
Suklaaelokuvateatterissa näet suklaatuotteiden mainoksia vuodesta 1926 aina nykypäivään saakka. Museossa on esillä myös 1600- ja 1700-luvulta peräisin olevia posliiniastioita sekä esikolumbiaanisia mesoamerikkalaisia kulhoja, joista suklaajuomaa aikanaan juotiin. Tutustu erilaisiin muotteihin ja koneisiin, joiden avulla suklaata on valmistettu kautta historian.
Kuljeskele museon trooppisessa kasvihuoneessa, jossa on kokoelma kukoistavia kaakaopuita. Ehdottomasti näkemisen arvoinen kohde on myös kultainen, lähes kolme metriä korkea suklaalähde. Kun suklaanhimo iskee, museon henkilökunta kastaa mielellään vohvelin nestemäiseen suklaaseen, jotta pääset maistelemaan sitä. Herkullisia matkamuistoja taas löytyy museon kaupasta. Chocolat Grand Café -kahvilassa pääset maistelemaan erilaisia kaakaoita ja jälkiruokia.
Suklaamuseo sijaitsee Kölnin historiallisella Rheinauhafenin alueella (satama-alueella). Lähimmäksi museota pääset bussin kyydissä, kun taas lähimmältä metroasemalta on museoon noin 10minuutin kävelymatka. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin jouluaattoa ja joulupäivää lukuun ottamatta. Opastettuja kierroksia on saatavilla ryhmille. Suklaanäytteet sisältyvät sisäänpääsyn hintaan. Lisämaksusta voit valmistaa myös oman suklaasi itse valitsemistasi raaka-aineista.