Lieksa

Matkaopas

Kesäisistä Vaskiviikoista ja Pieliselle avautuvista jylhistä vaaramaisemista tunnetussa Lieksassa vietät koko perheen lomaa leppoisissa tunnelmissa.

Pohjois-Karjalassa aivan itärajan vieressä sijaitseva Lieksa on luonnonläheinen kaupunki, joka houkuttelee matkailijoita ympäri vuoden. Moni matka Lieksaan suuntautuu Pielisen lounaisrannalla sijaitsevaan Kolin kansallispuistoon, jonka puuttomien vaarojen huipulta on huikaisevat näkymät järvelle. Kolin yhteyteen on keskittynyt myös runsaasti matkailutoimintaa, joten se on yksi Lieksan suosituimpia lomanviettokohteita. Lisäksi musiikin ystävät viihtyvät Lieksan vuosittaisilla Vaskiviikoilla, joilla trumpetit ja käyrätorvet soivat kauniissa keskikesän illoissa.

Varsinaista kaupunkilomaa Lieksaan ei kannata lähteä viettämään, sillä alueen tärkein nähtävyys on ehdottomasti upea luonto. Kesäisin Lieksan keskustaajamassa kuitenkin tapahtuu, kun Vaskiviikot puhalletaan käyntiin ja kaupunki täyttyy vaskisoittimien pauhusta. Konsertteja järjestetään useassa paikassa Lieksassa ja lähiseudulla, mutta paikallisen kulttuurikeskuksen Brahe-sali ja ilmeeltään moderni Lieksan kirkko ovat tärkeimpiä esityspaikkoja. Vaskimusiikin lumoa pääset kokemaan myös esityspaikkana harvinaislaatuisessa Mätäsvaaran kaivoslaguunissa, jossa louhitut graniittikalliot ja veden päällä sijaitseva esiintymislava ovat osa konserttikokemusta.

Lieksassa on tarjolla runsaasti nähtävää historiasta ja taiteesta kiinnostuneille matkailijoille, eikä Pielisen museo ole kuin kivenheiton päässä kaupunkikeskustasta. Museon päärakennus on avoinna ympäri vuoden, mutta kesäisin pääset myös kiertelemään yli 70 rakennusta sisältävän ulkomuseon alueella. Suomen toiseksi suurimmassa ulkomuseossa näet muun muassa talonpoikaistalon 1700 luvulta ja mäkitupalaisen asumuksen 1900 luvulta. Menneisyyden työtavat tulevat tutuksi, kun käyt Savotanrannassa tutustumassa metsätöihin ja tukinuittoon tai katselet tuulimyllyn toimintaa.

Käy tutustumassa myös taiteeseen ja hämmästyttävään kirkkoarkkitehtuuriin lomalla Lieksassa. Puunveistoon erikoistuneen kuvataiteilija Eva Ryynäsen ateljee ja kotitalo sijaitsevat Paaterissa noin 25 kilometrin päässä Lieksan keskustasta, mutta niihin kannattaa lähteä tutustumaan kauempaakin. Persoonallisen asuinrakennuksen ja entiseen navettaan perustetun ateljeen lisäksi Paaterissa on Ryynäsen työn huipentuma, Paaterin kirkko. Puinen kirkko on todellinen harvinaisuus, sillä Ryynäsen kädenjälki näkyy kaikessa seinähirsien koristelusta aina valtavasta juurakosta koostuvaan alttariin asti.

Lieksan suosituin vierailukohde on kuitenkin Kolin kansallispuisto, jonka tuntumassa on myös kaksi suosittua hiihtokeskusta. Ukko-Kolin kuuden laskettelurinteen joukkoon mahtuu Suomen haastavimpiin laskupaikkoihin kuuluva musta rinne, kun taas Loma-Kolin puolella on lapsiperheille ja lautailijoille sopivia rinteitä. Elämyksellisen ja halvan matkan Lieksaan toteutat kuitenkin helpoiten suuntaamalla Kolin kansallispuiston huumaaviin maisemiin, jotka kätkevät sisäänsä kaikentyyppisille luonnossa liikkujille sopivia reittejä. Suuntaa Kolin valkeille ja puuttomille vaarahuipuille, joilta aukeaa Suomen tunnetuin kansallismaisema Pielisen yli.

Lieksaan on helppo matkustaa, sillä perille asti pääsee matkustamaan mukavasti junalla tai bussilla. Lähde tutustumaan Lieksaan ja näe omin silmin kotimaamme kauneimmat maisemat.

Hotelli Kaatrahovi
Hotelli Kaatrahovi
3 out of 5
Pielisentie 45, Lieksa, Pohjois-Karjala
Hinta on 49 € per yö ajalle 6. jouluk. viiva 6. jouluk.
Pielisen Museo on 0,9 kilometrin päässä tästä hotellista. Lieksan rautatieasema sijaitsee vain 4 minuutin kävelymatkan päässä.
4.2/5 Very Good! (29 arvostelua)
Perusmajoitus, ehkä hiukan kallis
"Perusmajoitus, ei ylellinen mutta siisti ja rauhallinen. Huone ok, samoin aamiainen, joskin sen päättymisaika (klo 9) on lomalaiselle turhan varhainen. Plussaa ilmastointilaitteesta."

Arvosteltu 20.7.2021

Hotelli Kaatrahovi
Break Sokos Hotel Koli
Break Sokos Hotel Koli
4 out of 5
Yla-Kolintie 39, Lieksa
Hinta on 172 € per yö ajalle 12. jouluk. viiva 12. jouluk.
Kolin luontokeskus Ukko, Kolin kansallispuisto ja Ukko-Koli sijaitsevat 5 minuutin kävelymatkan päässä tästä kansallispuistossa sijaitsevasta hotellista. Satama ...
4.3/5 Excellent! (150 arvostelua)
"Huone ihan ok, mutta 200€ hintaan olisi odottanut ns. laadukkaampaa (esim. kylpyhuoneessa peilin ympärillä olevat listat huonossa kunnossa). Spa oli erittäin positiivinen yllätys, mutta miinuspisteitä siitä ettei ”kuulunut” hotellin hintaan."

Arvosteltu 17.8.2021

Break Sokos Hotel Koli
Vanhan Koulun Majatalo
Vanhan Koulun Majatalo
2.5 out of 5
Niinilahdentie 47, Lieksa
Hinta on 55 € per yö ajalle 6. jouluk. viiva 6. jouluk.
Räsävaaran näkötorni on 4,9 kilometrin päässä tästä kansallispuistossa sijaitsevasta majatalosta. Satama ja Kolin kansallispuisto sijaitsevat 10 kilometrin päässä. ...
4.2/5 Very Good! (26 arvostelua)
"Hinta-laatusuhde hyvä. Huoneessa 30 astetta lämmintä, joten tehokkaampaa viilennystä olisin kaivannut. Myös valmis aamiaisnahdollisuus omatoimiaamiausen sijaan olisi ollut kiva."

Arvosteltu 16.7.2021

Vanhan Koulun Majatalo
Alin löytämämme hinta viimeisten 24 tunnin aikana 1 yölle ja 2 aikuiselle. Hinnat ja saatavuus voivat muuttua. Muita ehtoja saatetaan soveltaa.
Vacation home Loma-koli 2 in Lieksa - 4 persons, 1 bedrooms
Vacation home Loma-koli 2 in Lieksa - 4 persons, 1 bedrooms
unnamed road, Lieksa, North Karelia
Hinta on 104 € per yö ajalle 8. jouluk. viiva 8. jouluk.
Kolin kansallispuisto, Satama ja Kolin kirkko sijaitsevat 10 kilometrin päässä tästä loma-asunnosta. Ukko-Koli ja Kolin luontokeskus Ukko ovat myös 15 kilometrin ...
Vacation home Loma-koli 2 in Lieksa - 4 persons, 1 bedrooms
Jänisvaara Lake Cottages
Jänisvaara Lake Cottages
3.5 out of 5
Länsirannantie 28, Lieksa
Räsävaaran näkötorni, Satama ja Kolin kansallispuisto sijaitsevat 10 kilometrin päässä tästä rannan tuntumassa olevasta mökistä. Ukko-Koli ja Kolin kirkko ovat ...
Jänisvaara Lake Cottages
Kolin Aamuranta
Kolin Aamuranta
6 Rantatie (Koli), Lieksa, Pohjois-karjala
Satama ja Kolin kansallispuisto sijaitsevat 10 minuutin kävelymatkan päässä tästä mökistä. Kolin kirkko ja Kolin luontokeskus Ukko ovat myös 3 kilometrin ...
Kolin Aamuranta
Alin löytämämme hinta viimeisten 24 tunnin aikana 1 yölle ja 2 aikuiselle. Hinnat ja saatavuus voivat muuttua. Muita ehtoja saatetaan soveltaa.

Suositut vierailukohteet – Lieksa

Kohteen Lieksa lähellä sijaitsevat kaupungit