Pääosion alkuosa

Trover-kuva: Svetlana Leb

Raasepori

Helsinki

Trover-kuva: Geraldine So

Trover-kuva: Geraldine So

Raasepori

Rauniot, Saari ja Jäätikkö

Keskiaikaisia linnoja sekä vuosisatoja vanhoja kyliä ja tehtaita – Raasepori on pienestä iästään huolimatta yksi Suomen historiallisesti merkittävimmistä kohteista.

Miten pääset kohteeseen Raasepori?

Loma Raaseporissa on takuulla kiehtova sekä ulkomaalaisille että supisuomalaisille. Vaikka Raasepori on kaupunkina melko nuori, ulottuvat sen juuret kauas ja syvälle Suomen historiaan. Kaupungin helmiin kuuluu muun muassa keskiaikainen Raaseporin linna, satoja vuosia vanhat teollisuusalueet eli ruukit, mahtava sijainti Suomenlahden tuntumassa sekä puhdas luonto ja koskemattomat historialliset kylät, kuten Tammisaaren vanhakaupunki Barckens Udde. Raaseporin alueella sijaitsee osittain myös Tammisaaren saariston kansallispuisto, johon pääset parhaiten tutustumaan saaristoristeilyllä entisen sisävesihöyrylaiva M/S Sunnan II:n kyydissä.

Nykyään Raaseporina tunnettu kaupunki perustettiin vuonna 2009 Tammisaaren, Karjaan ja Pohjan kuntien yhdistäessä voimansa. Kaupunki nimettiin Tammisaaressa sijaitsevan Raaseporin linnan sekä keskiaikaisen Raaseporin läänin mukaan alueen historiallisen merkittävyyden kunniaksi. Raasepori sijaitsee Etelä-Suomessa Uudenmaan läänin länsiosissa, hyvien kulkuyhteyksien päässä noin 80 kilometriä Helsingistä ja 100 kilometriä Turusta. Se on suosittua kesämökkialuetta ja noin 65 % sen asukkaista on ruotsinkielisiä, joten palvelua on saatavilla molemmilla virallisilla kielillä lähes kaikkialla.

Lomalaisia Raaseporiin vetää nimenomaan sen historiallinen viehätys ja kulttuurillinen merkitys. Raaseporin linna rakennettiin aikanaan 1300-luvulla nykyisen Raaseporinjoen mutkaan valvomaan Suomenlahden merenkulkua ja kauppaa, jota vastarannalle rakennettu Tallinna oli elävöittänyt. Kuningas Kustaa Vaasa piti kuitenkin linnan sijaintina strategisesti huonona, ja se hylättiin lopulta kokonaan 1550-luvulla Helsingin ja Tammisaaren perustamisen jälkeen. Nykyään linna on kunnostettu osittain, jotta se säilyisi jälkipolville, ja sen lähistöllä toimii suosittu Raaseporin kesäteatteri.

Matkalla Raaseporissa kannattaa varata aikaa myös vierailuun Fiskarsin Ruukilla, joka on auki ympäri vuoden. Tällä kuvankauniilla vanhalla tehdasalueella pääset tutustumaan yhden tunnetuimman suomalaisen tuotemerkin historiaan, kiertelemään luontopoluilla ja erilaisissa näyttelyissä, sekä tietenkin tekemään kotimaisia merkkiostoksia. Myös Pohjan pitäjässä sijaitseva suomalaisen rauta- ja huonekaluvalmistajan Billnäsin Ruukin eläväinen kylä on näkemisen arvoinen satoja vuosia vanhoine tehdasrakennuksineen ja kulttuuritapahtumineen. Kapua Billnäsin reissullasi myös Lippukalliolle eli Hammarbergetille katsomaan koko ruukinalueelle avautuvaa kaunista näköalaa.

Raasepori on täynnä elämää ympäri vuoden. Kaupungin taidenäyttelyt, museot ja vanhat kirkot ja kartanot ovat aina näkemisen arvoiset, mutta kaupungissa riittää myös erikoistekemistä eri vuodenaikoina. Syyskuussa pidettävät Tammisaaren syysmarkkinat tivoleineen ja myyntikojuineen tarjoavat ajanvietettä koko perheelle, Tammisaaren kirkossa järjestettävät Tammisaaren kesäkonsertit ihastuttavat upeilla kamarimusiikkiesityksillään sekä paikallisia että vierailijoita, ja talviaikaan matkalla Raaseporissa mieltäsi lämmittävät sen hurmaavat joulumarkkinat!

Matkusta Raaseporiin ja koe ainutlaatuinen loma hurmaavissa ja historiallisissa luonnonmaisemissa aivan suurkaupunkien tuntumassa.

Raasepori – aktiviteetit

Osallistu opastetulle kierrokselle Suomen kansallismuseossa katselemassa kiehtovia historiallisia esineitä ja perehtymässä Suomen historiaan aina esihistoriallisista ajoista nykypäivään.

Perehdy eri aikakausien suomalaisten elämäntapoihin ja perinteisiin tässä kiehtovassa museossa, jonka historiallisten rakennusten pihamaa sijaitsee kauniilla saarella metsien ja uimarantojen ympäröimänä.

Vieraile Suomenlinnan historiallisilla saarilla tutustumassa yhteen maailman suurimmista merilinnoituksista sekä saaren museoon ja rakennuksiin.

Käy katsomassa kansainvälistä musiikkitapahtumaa tai lähde opastetulle kierrokselle Helsingin monitoimiseen keskukseen ja perehdy sen merkittävään arkkitehtuuriseen historiaan.

Ihastele kaunista uusromanttista julkisivua, joka sulkee taakseen teatterin, jolla oli erityinen merkitys suomalaisen kulttuurin kehittämisessä 1800-luvulla.

Pistäydy tällä kauniilla suomalaisella evankelis-luterilaisella katedraalilla ihailemassa sen henkeäsalpaavan kaunista arkkitehtuuria ja kaunista sinkkipatsaiden kokoelmaa.

Helsingin Katajanokan kalliolla seisova Uspenskin katedraali on Länsi-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko ja jäänne Venäjän vallan ajoilta.

Tutustu maapallon villeimpiin elinympäristöihin ja ihaile eläimiä eläintarhassa, joka sijaitsee poikkeuksellisesti saaressa.