Tärkeää: tässä kohteessa saattaa olla käytössä COVID-19:ään liittyviä rajoituksia, jotka saattavat vaikuttaa majoittumiseen. Tarkista ennen varaamista kaikki kansalliset ja paikalliset tiedotteet sekä terveysviranomaisten tätä kohdetta koskevat ohjeet.

HartolaSuomi

Leikillisesti itsensä kuningaskunnaksi julistanut Hartola on ylpeä historiastaan, josta myös matkailija kokee parhaat palat kauniin metsä  ja järviluonnon keskellä.

Päijät Hämeen maakunnassa sijaitseva Hartola on hieman alle kolmentuhannen asukkaan vireä kunta, jonka vahvuuksia ovat kiinnostava menneisyys, huolella vaalitut käyntikohteet ja monipuoliset ulkoilumahdollisuudet. Matkalla Hartolassa voit kokeilla niin golfia kuin melontaakin ja retkeillä vesistöjen äärellä. Hartolalla on pitkä menneisyys, sillä se mainittiin ensimmäisen kerran paavi Bonifacius IX:n vuodelta 1398 peräisin olevassa bullassa. Kuningas Kustaa III määräsi Hartolan itsenäiseksi kirkkoherrakunnaksi 1700 luvun lopulla, minkä innoittamana Hartola julistautui myöhemmin Suomen ainoaksi kuningaskunnaksi.

Aloita kuntaan tutustuminen pienellä kaupunkilomalla Hartolan kylänraitilla ja suuntaa keskustan eteläpuolella olevaan Itä-Hämeen museoon. Koskipään vihreässä kartanorakennuksessa sijaitsevassa museossa tutustut niin tavallisen kansan puhdetöihin kuin kartanonväen elämään. Aivan Itä Hämeen museon vieressä sijaitsee myös kartanon vanha päärakennus, jossa nykyisin toimii Maila Talvio -salonki. Kesäisin kauniissa vanhassa puurakennuksessa järjestetään taidenäyttely, johon kootaan nuorten lupaavien taiteilijoiden teoksia.

Rauhalliseen tahtiin polveileva Tainionvirta on Hartolan kauneimpia nähtävyyksiä ja erinomainen paikka luonnossa liikkumiseen. Hartolan kupeessa olevasta Jääsjärvestä Päijänteeseen laskeva Tainionvirta soveltuu loistavasti melontaan, joten lähde vesille ja ota haltuun joki ja järvimelontaa yhdistelevä Tainionvirran melontareitti. Joen äärellä on helppo toteuttaa halpa matka Hartolaan, sillä melonnan lisäksi joella voi kalastaa uistimella ja perholla. Rantaa käyskennellessä kannattaa käydä kulkemassa myös Jokiranta talon kohdalla kulkevaa riippusiltaa pitkin.

Tallustele myös paikallisilla luontopoluilla ollessasi viikonloppumatkalla Hartolassa. Tainionvirran maisemissa ja kirkonkylän lähistöllä olevan Ekonkosken luontopolku sopii lyhyttä ja helppokulkuista reittiä etsiville lomailijoille, sillä polku on hyvin merkitty ja esteetön. Noin neljä kilometriä pitkä Purnuvuoren luontopolku sisältää muutamia jyrkkiä nousuja, mutta korkealta avautuvat upeat maisemat ja matkan varrelta löytyvä luolasto tekevät siitä ehdottomasti tutustumisen arvoisen kierroksen. Lisäksi Hartolan lähimaastossa liikkuvien kannattaa pitää silmät auki kuppikivien eli muinaisten uhrikivien varalta, sillä Hartolasta on löydetty 36 tällaista vanhoista suomalaisperinteistä kielivää kiveä.

Aktiiviliikkujan huvit eivät Hartolassa lopu vielä tähän, sillä kunnassa on sekä kesä että talviurheiluun sopivaa puuhaa. Hartola Golfissa on suosittu ja hyvin hoidettu 18 reikäinen rata, mutta myös frisbeegolffareille löytyy yhdeksänväyläinen haaste. Hartolan Vuorenkylässä sijaitsevassa Purnun Hiihtokeskuksessa on viisi laskettelurinnettä, joista riittää hupia monentasoisille laskijoille.

Hartola sijaitsee suurin piirtein Lahden ja Jyväskylän puolessa välissä, joten se sopii pitkään lomailuun tai lyhyeen pysähdykseen. Syysmatkailijan kannattaa ehdottomasti poiketa Hartolan markkinoilla, jotka keräävät syyskuun alussa satoja kauppiaita ja tuhansia vieraita ympäri Suomea.

Huippuhotellit kohteessa Hartola

Arvioitu hinta 1 yölle / 2 aikuiselle
Linna-hotelli
Linna-hotelli
3 out of 5
Kaikulantie 86, Hartola

Hartola Golf ja Hartolan kirkko 2 kilometrin päässä tästä golfin pelaamiseen sopivasta hotellista. Heinolan lintutarha ja Heinolan kaupunginmuseo ovat myös 52 ...

3.9/5Good! (24 arvostelua)

"Ystävällinen rento henkilökunta Miellyttävä Tykättiin kovasti"…"

Arvosteltu 7.8.2019

Linna-hotelli
Yhden Makuuhuoneen Villa, Nukkuu 3 Kanssa
Yhden Makuuhuoneen Villa, Nukkuu 3 Kanssa
Amerikanniementie 110, Hartola

Hartolan kirkko on 17,9 kilometrin päässä tästä huvilasta. Hartola Golf ja Leivonmäki National Park sijaitsevat 40 kilometrin päässä. Uimala ja Uimala ovat myös ...

Yhden Makuuhuoneen Villa, Nukkuu 3 Kanssa
4 Makuuhuoneen Villa, Vuodepaikkoja 8 Kanssa
4 Makuuhuoneen Villa, Vuodepaikkoja 8 Kanssa
Unajantie 125, Hartola

Hartola Golf on 17,9 kilometrin ja Hartolan kirkko on 19,7 kilometrin päässä tästä huvilasta. Vihutjärven uimaranta ja Uimaranta ovat myös 32 kilometrin ...

4 Makuuhuoneen Villa, Vuodepaikkoja 8 Kanssa