Suosituimmat kaupungit – Lazio

Taskuopas: Lazio

Hotellit Laziossa: Rooman ympärillä levittäytyvä Lazion alue jää usein unohduksiin, kun matkailijat suunnittelevat Italian-lomaansa, mutta Laziossa on runsaasti nähtävää pääkaupungin ihmeiden lisäksi. Omatoiminen matkailija löytää Lazion alueelta kauniita huviloita, vanhoja raunioita ja merenrantakohteita. Lisäksi Rooman ulkopuolelle uskaltautuvat lomailijat löytävät pääkaupungin hintoihin verrattuna halpoja hotelleja Lazion syrjäisemmistä kaupungeista, joissa on aitoa paikallistunnelmaa.

Matka Lazioon

Helpoiten lennot Lazioon löytää Rooman kautta, sillä kaupungin lähellä on kaksi kansainvälistä lentoasemaa. Leonardo da Vincin kenttä (IATA: FCO) on lähellä Fiumicinon rannikkokaupunkia, kun taas Ciampinon kenttä (IATA: CIA) on Rooman eteläpuolella. Omat lennot kannattaakin varata mahdollisuuksien mukaan sen perusteella, mistä päin hotelli Laziossa on varattuna. Rooman majoitusvalikoima on luonnollisesti alueen suurin, mutta yöpymisen Laziossa voi varata helposti myös muista alueen kaupungeista.

Monipuolinen Lazio

Suurin osa Lazion alueelle saapuvista matkailijoista viettää ainakin osan lomastaan Roomassa, mutta viikonlopun hotellissa Laziossa voi viettää myös monella muulla tavalla. Roomaa ympäröivä maaseutu oli jo antiikin aikoina suosittu pakopaikka kaupunkielämän kiireiltä, eikä nykymatkailija varmasti pety Lazion rauhaan ja nähtävyyksiin. Roomassa ja sen lähiympäristössä on helppo liikkua julkisilla kulkuvälineillä, mutta vuokra-autolla Lazion alueen kaukaisimmatkin kylät ovat helposti saavutettavissa. Maantieteellisesti Lazio on erittäin vaihteleva, sillä siihen kuuluu ihastuttavia hiekkarantoja lännessä ja vuoristoista maastoa etelässä ja idässä. Näiden väliin mahtuu kauniisti kumpuilevaa maaseutua, joka levittäytyy Rooman ympäristöön. Laziossa on runsaasti todisteita antiikin roomalaisten mahtavista monumenteista ja käytännöllisistä akvedukteista, mutta myös Rooman valtakuntaa edeltänyt etruskikulttuuri on jättänyt jälkensä alueelle. Myös Unesco on antanut tunnustusta Lazion alueen ainutlaatuisuudelle, joten niin Roomasta kuin muistakin osista Laziota löytyy maailmanperintölistalle nostettuja kohteita.

Rooma, Lazion keskuskaupunki

Ikuisena kaupunkina tunnettu Rooma on huippusuosittu matkailukohde, jonka kuuluisimmat nähtävyydet eivät juuri esittelyjä kaipaa. Gladiaattoriareena Colosseum, kaikille jumalille omistettu pyhäkkö Pantheon ja Vatikaanivaltion puolella sijaitseva Pietarinkirkko ovat tuttua kuvastoa niillekin, jotka eivät ole koskaan käyneet Roomassa. Olisi kuitenkin vaikea kuvitella tekevänsä hotellivarauksen Lazioon ilman, että viettäisi edes yhden yön ”seitsemän kukkulan kaupungissa”. Rooma on keskeisen sijaintinsa ja hyvien liikenneyhteyksiensä ansiosta erinomainen aloituspaikka Lazion tutkimiseen, eivätkä edes kokeneet Rooman-matkailijat ole varmasti kokeneet kaikkea, mitä kaupunki voi tarjota.

Koko Rooman historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde, sillä harvassa paikassa koko maailmassa on yhtä paljon historiallisesti merkittäviä rakennuksia niin tiiviillä alueella. Edellä mainittujen upeiden nähtävyyksien lisäksi matkailijan kannattaa käydä tutustumassa Circus Maximukseen, joka oli aikanaan Rooman suurin kilpa-ajoareena, ja Forum Romanumiin, jossa päätettiin usein koko Rooman valtakunnan kohtalosta. Kaupungin satojen kirkkojen joukossa on lukematon määrä upeita nähtävyyksiä, mutta Pietarinkirkon lisäksi Unescon maailmanperintökohteiden listalle valittu San Paolo fuori le mura on ehdottomasti vierailun arvoinen.

Muuta nähtävää ja koettavaa Laziossa

Pääkaupungin ihmeiden ja ruuhkaisten katujen jälkeen Lazion pienet kaupungit ja kaunis luonto ovat kuin virkistävä tuulahdus kesähelteellä. Hotellihuone Laziossa kannattaa Rooman lisäksi varata esimerkiksi Cerveteristä, Tarquiniasta tai Tivolista. Kaikissa kolmessa pääsee nimittäin näkemään lisää Unescon maailmanperintölistalle nostettuja uniikkeja kohteita. Cerveteri ja Tarquinia tunnetaan parhaiten etruskiaikaisista ”kuolleiden kaupungeista” eli nekropoleista, joiden asukkaina on tuhansia ruumiita. Cerveterin nekropoli on sananmukaisesti kaupunki, jossa on katuja, aukioita ja taloja. Tarquinian hautapaikka taas on kaiverrettu kallion sisään. Tivolin erikoislaatuisuus perustuu kahteen upeaan huvilaan, renessanssityyliseen Villa d’Esteen puutarhoineen ja Villa Adrianaan, jonka keisari Hadrianus rakennutti ajanlaskumme alussa. Vieraile lisäksi Lazion viehättävissä rantakaupungeissa, kuten vilkkaassa Civitavecchian satamakaupungissa tai rannoistaan tunnetussa Sperlongassa.

false