Sodankylä

Matkaopas
Urho Kekkosen kansallispuisto johon kuuluu rauhalliset maisemat, maisemat ja metsänäkymät

Harvaanasuttu Sodankylä on syrjäisestä sijainnistaan huolimatta ympäri maailmaa tunnettu elokuvamekka, mutta kunnan todellinen tähti on Lapin kaunis luonto.

Lapin sydänmailla sijaitseva Sodankylä on laajalle alueelle levittyvä kunta, jossa on sekä kaivostoimintaa että kansallispuistoja. Parhaiten Sodankylä tunnetaan maailmalla keskiyön auringon alla järjestettävistä Sodankylän elokuvajuhlista, mutta matkalle Sodankylään voi lähteä mihin aikaan vuodesta tahansa. Vieraile Sodankylässä käydessäsi esimerkiksi Euroopan ainoassa toiminnassa olevassa ametistikaivoksessa tai Urho Kekkosen kansallispuistossa, joka sijaitsee osittain kunnan alueella.

Kaupunkilomaa Sodankylään ei kannata lähteä viettämään, sillä Lapin hurmaava luonto on kunnan paras matkailuvaltti. Kesäkuun puolivälissä Sodankylän elokuvajuhlien aikaan tunnelma on kuitenkin hetken aikaa suorastaan kosmopoliittinen, sillä esityspaikaltaan ja ohjelmistoltaan poikkeuksellinen festivaali houkuttelee noin 8000 asukkaan Sodankylään vuosittain 15 000–25 000 kävijää. Elokuvajuhlilla otetaan ilo irti yöttömästä yöstä, joten näytöksiä järjestetään kaikkina vuorokaudenaikoina. Erityisen suosittuja ovat elävän musiikin säestyksellä esitetyt mykkäelokuvat.

Kahden joen väliin jäävästä Sodankylän keskustasta ei kannata lähteä ennen kuin on käynyt vierailulla sen kahdessa kirkossa. Sodankylän vanha kirkko ja uusi kirkko ovat kaksi tyyliltään täysin poikkeavaa vierailukohdetta, jotka sijaitsevat kävelymatkan etäisyydellä toisistaan. Seurakunnan pääkirkkona toimiva Sodankylän kirkoista uudempi on paikkakunnalla louhitusta harmaakivestä rakennettu kirkko, jonka valoisassa salissa mieli lepää. Jatka sieltä matkaa vuonna 1689 rakennettuun Sodankylän vanhaan puukirkkoon, joka on käytössä kesäisin.

Paikallisesta historiasta ja perinteisistä elinkeinoista kiinnostuneiden on syytä suunnata Sodankylän kotiseutumuseoon, joka on pienen matkan päässä keskustasta. Museoalueen rakennuksissa tutustut sodankyläläisiin perinteisiin vierailemalla esimerkiksi lapintalossa, vasotuskodassa ja kesänavetassa. Lomalla Sodankylässä saatat myös hullaantua kullan kimalluksesta, sillä Tankavaaran Kultamuseo ja Kultahuuhtomo kertovat Lapin kultaryntäyksestä ja kullanhuuhdonnan arjesta. Kokeile itse kullanhuuhdontaa vaskoolilla ja tutustu yli 20 maan kultahistoriaan Kultamuseon ja Kultahuuhtomon tiloissa.

Suunnittelet helposti virkistävän ja halvan matkan Sodankylään, kun sisällytät matkaohjelmaasi käynnin Urho Kekkosen tai Pyhä-Luoston kansallispuistossa. Molemmat sijaitsevat osittain Sodankylän alueella, tosin aivan eri puolilla pinta-alaltaan varsin laajaa kuntaa. Suomen suosituimpiin retkeilykohteisiin kuuluvaan Urho Kekkosen kansallispuistoon tutustut helposti vierailemalla Koilliskairan luontokeskuksessa ja suuntaamalla sieltä jollekin keskuksen pihapiiristä lähtevistä luontopoluista. Retkeile myös Pyhä-Luoston kansallispuiston tunturipoluilla, joista saat lisätietoa Luontokeskus Naavasta.

Sodankylään on helppoa matkata saapumalla Rovaniemelle lentäen tai junalla, mutta Lapin pitkät välimatkat taittuvat helpoiten autolla. Ota ilo irti omatoimimatkailusta ja varaa itsellesi majoitus vaikka Kakslauttasen iglukylästä, jonka omaleimaiset lasi-iglut ovat itsessään hauska käyntikohde. Pyhä-Luoston alueella yöpyvien kannattaa käydä myös Lampivaaran ametistikaivoksessa, jossa pääset itsekin etsimään arvokiviä.

Santa's Hotel Aurora & Igloos
Santa's Hotel Aurora & Igloos
3.5 out of 5
Luppokeino 1, Sodankylä, Lappi
Hinta on 116 € per yö ajalle 20. lokak. viiva 20. lokak.
Pyhä-Luoston kansallispuisto on 0,3 kilometrin ja Lampivaaran Ametistikaivos on 4,8 kilometrin päässä tästä kansallispuistossa sijaitsevasta hotellista. Koparan ...
4.5/5Wonderful! (48 arvostelua)
Viihtyisä ja omanlainen
"Huone oli erittäin viihtyisä ja harmooninen ja vaikka sauna oli pieni, ilmanvaihto niin hyvä joten siellä viihtyi pidempääkin. Omanlainen, paikallinen aamupala erittäin mukava vaihtelu normi hotelliaamiaisille."

Arvosteltu 26.4.2021

Santa's Hotel Aurora & Igloos
Kakslauttanen Arctic Resort
Kakslauttanen Arctic Resort
4 out of 5
Kiilopääntie 9, Sodankylä
Täysin hyvitettäväVaraa nyt, maksa myöhemmin
Hinta on 122 € per yö ajalle 22. syysk. viiva 22. syysk.
Urho Kekkosen kansallispuisto on 4,6 kilometrin päässä tästä lomamajasta. Ruijanpolku ja Angry Birds Activity Park Saariselkä sijaitsevat 15 kilometrin päässä. ...
4.2/5Very Good! (38 arvostelua)
Kelo-iglu
"Kolme yötä luksusmajoituksessa puron törmällä olleessa Kelo-iglussa nro 70. Esteetön näköala, kelosauna ja takkatulen kruunasi kaiken. Koronaviruksen vuoksi ravintola ja muut palvelut olivat kiinni, mutta aamiainen tuotiin ovelle edellisenä iltana."

Arvosteltu 20.11.2020

Kakslauttanen Arctic Resort
Wilderness Hotel Muotka & Igloos
Wilderness Hotel Muotka & Igloos
3.5 out of 5
Muotkantie 204, Sodankylä, Lappi
Hinta on 119 € per yö ajalle 22. syysk. viiva 22. syysk.
Urho Kekkosen kansallispuisto on 2,6 kilometrin päässä tästä ekologisesta/kestävän kehityksen mukaisesta hotellista. Ruijanpolku ja Angry Birds Activity Park ...
4.4/5Wonderful! (66 arvostelua)
Suosittelen
"Hotelli mahdollisti hienon pääsiäisloman näin korona -aikanakin. Suosittelen liikunnasta ja rauhallisuudesta nauttiville"

Arvosteltu 13.4.2021

Wilderness Hotel Muotka & Igloos
Alin löytämämme hinta viimeisten 24 tunnin aikana 1 yölle ja 2 aikuiselle. Hinnat ja saatavuus voivat muuttua. Muita ehtoja saatetaan soveltaa.
Vacation home Karhuntuuli in Sodankylä - 6 persons, 1 bedrooms
Vacation home Karhuntuuli in Sodankylä - 6 persons, 1 bedrooms
Address Provided by Property Manager, Sodankylä, Lappi
Hinta on 85 € per yö ajalle 25. syysk. viiva 25. syysk.
Pyhä-Luoston kansallispuisto on 0,5 kilometrin päässä tästä järven rannalla sijaitsevasta loma-asunnosta. Pyha-Luosto Hiking Trail ja Trail to Noitatunturi Fell ...
Vacation home Karhuntuuli in Sodankylä - 6 persons, 1 bedrooms
Apartments Vuotso
Apartments Vuotso
3.5 out of 5
Nutukastie 11, Sodankylä, Sodankylä
Hinta on 150 € per yö ajalle 22. syysk. viiva 22. syysk.
Kultamuseo, Koilliskairan luontokeskus ja Urho Kekkosen kansallispuisto sijaitsevat 10 kilometrin päässä tästä huoneistohotellista. Uimaranta ja Ruijanpolku ...
Apartments Vuotso
Vacation home Metsä-luosto in Sodankylä - 19 persons, 8 bedrooms
Vacation home Metsä-luosto in Sodankylä - 19 persons, 8 bedrooms
unnamed road, Sodankylä, Lappi
Hinta on 999 € per yö ajalle 1. lokak. viiva 1. lokak.
Pyha-Luosto Hiking Trail, Trail to Noitatunturi Fell ja Luosto Nature Trail sijaitsevat 15 minuutin kävelymatkan päässä tästä järven rannalla sijaitsevasta loma-asunnosta. ...
Vacation home Metsä-luosto in Sodankylä - 19 persons, 8 bedrooms
Alin löytämämme hinta viimeisten 24 tunnin aikana 1 yölle ja 2 aikuiselle. Hinnat ja saatavuus voivat muuttua. Muita ehtoja saatetaan soveltaa.

Suositut vierailukohteet – Sodankylä

Kohteen Sodankylä lähellä sijaitsevat kaupungit