Tärkeää: tässä kohteessa saattaa olla käytössä COVID-19:ään liittyviä rajoituksia, jotka saattavat vaikuttaa majoittumiseen. Tarkista ennen varaamista kaikki kansalliset ja paikalliset tiedotteet sekä terveysviranomaisten tätä kohdetta koskevat ohjeet.

Sodankylä
Matkaopas

Urho Kekkosen kansallispuisto johon kuuluu rauhalliset maisemat, maisemat ja metsänäkymät

Harvaanasuttu Sodankylä on syrjäisestä sijainnistaan huolimatta ympäri maailmaa tunnettu elokuvamekka, mutta kunnan todellinen tähti on Lapin kaunis luonto.

Lapin sydänmailla sijaitseva Sodankylä on laajalle alueelle levittyvä kunta, jossa on sekä kaivostoimintaa että kansallispuistoja. Parhaiten Sodankylä tunnetaan maailmalla keskiyön auringon alla järjestettävistä Sodankylän elokuvajuhlista, mutta matkalle Sodankylään voi lähteä mihin aikaan vuodesta tahansa. Vieraile Sodankylässä käydessäsi esimerkiksi Euroopan ainoassa toiminnassa olevassa ametistikaivoksessa tai Urho Kekkosen kansallispuistossa, joka sijaitsee osittain kunnan alueella.

Kaupunkilomaa Sodankylään ei kannata lähteä viettämään, sillä Lapin hurmaava luonto on kunnan paras matkailuvaltti. Kesäkuun puolivälissä Sodankylän elokuvajuhlien aikaan tunnelma on kuitenkin hetken aikaa suorastaan kosmopoliittinen, sillä esityspaikaltaan ja ohjelmistoltaan poikkeuksellinen festivaali houkuttelee noin 8000 asukkaan Sodankylään vuosittain 15 000–25 000 kävijää. Elokuvajuhlilla otetaan ilo irti yöttömästä yöstä, joten näytöksiä järjestetään kaikkina vuorokaudenaikoina. Erityisen suosittuja ovat elävän musiikin säestyksellä esitetyt mykkäelokuvat.

Kahden joen väliin jäävästä Sodankylän keskustasta ei kannata lähteä ennen kuin on käynyt vierailulla sen kahdessa kirkossa. Sodankylän vanha kirkko ja uusi kirkko ovat kaksi tyyliltään täysin poikkeavaa vierailukohdetta, jotka sijaitsevat kävelymatkan etäisyydellä toisistaan. Seurakunnan pääkirkkona toimiva Sodankylän kirkoista uudempi on paikkakunnalla louhitusta harmaakivestä rakennettu kirkko, jonka valoisassa salissa mieli lepää. Jatka sieltä matkaa vuonna 1689 rakennettuun Sodankylän vanhaan puukirkkoon, joka on käytössä kesäisin.

Paikallisesta historiasta ja perinteisistä elinkeinoista kiinnostuneiden on syytä suunnata Sodankylän kotiseutumuseoon, joka on pienen matkan päässä keskustasta. Museoalueen rakennuksissa tutustut sodankyläläisiin perinteisiin vierailemalla esimerkiksi lapintalossa, vasotuskodassa ja kesänavetassa. Lomalla Sodankylässä saatat myös hullaantua kullan kimalluksesta, sillä Tankavaaran Kultamuseo ja Kultahuuhtomo kertovat Lapin kultaryntäyksestä ja kullanhuuhdonnan arjesta. Kokeile itse kullanhuuhdontaa vaskoolilla ja tutustu yli 20 maan kultahistoriaan Kultamuseon ja Kultahuuhtomon tiloissa.

Suunnittelet helposti virkistävän ja halvan matkan Sodankylään, kun sisällytät matkaohjelmaasi käynnin Urho Kekkosen tai Pyhä-Luoston kansallispuistossa. Molemmat sijaitsevat osittain Sodankylän alueella, tosin aivan eri puolilla pinta-alaltaan varsin laajaa kuntaa. Suomen suosituimpiin retkeilykohteisiin kuuluvaan Urho Kekkosen kansallispuistoon tutustut helposti vierailemalla Koilliskairan luontokeskuksessa ja suuntaamalla sieltä jollekin keskuksen pihapiiristä lähtevistä luontopoluista. Retkeile myös Pyhä-Luoston kansallispuiston tunturipoluilla, joista saat lisätietoa Luontokeskus Naavasta.

Sodankylään on helppoa matkata saapumalla Rovaniemelle lentäen tai junalla, mutta Lapin pitkät välimatkat taittuvat helpoiten autolla. Ota ilo irti omatoimimatkailusta ja varaa itsellesi majoitus vaikka Kakslauttasen iglukylästä, jonka omaleimaiset lasi-iglut ovat itsessään hauska käyntikohde. Pyhä-Luoston alueella yöpyvien kannattaa käydä myös Lampivaaran ametistikaivoksessa, jossa pääset itsekin etsimään arvokiviä.

Tankavaara Gold Village
Tankavaara Gold Village
2.5 out of 5
Tankavaarantie 11a, Sodankylä, Lappi
Hinta on 75 € per yö ajalle 15. kesäk. viiva 15. kesäk.
Urho Kekkosen kansallispuisto, Kultamuseo ja Koilliskairan luontokeskus sijaitsevat 10 minuutin kävelymatkan päässä tästä kansallispuistossa sijaitsevasta ...
4.2/5Very Good! (76 arvostelua)
Huone
"Saimme huoneen uudesta rakennuksesta, joka oli hotellitason huone. Huone omi puhdas ja siustu."

Arvosteltu 27.9.2020

Tankavaara Gold Village
Lapland Hotels Luostotunturi
Lapland Hotels Luostotunturi
3.5 out of 5
Luostontie 1, Sodankylä
Hinta on 86 € per yö ajalle 16. kesäk. viiva 16. kesäk.
Pyha-Luosto Hiking Trail, Pyhä-Luoston kansallispuisto ja Trail to Noitatunturi Fell sijaitsevat 2 kilometrin päässä tästä kansallispuistossa sijaitsevasta hotellista. ...
4.1/5Very Good! (140 arvostelua)
Loistava paikka vaelluksen loppuun.
"Todella ystävällisti ja hyvää palvelua. Kylpylä ehdoton plus vaikka ei kovin suuri ollutkaan. Todella rentouttavaa päästä pulahtaan raskaan vaelluspäivän jälkeen. Ravintolan menu hyvä. Saatiin myös jättää laukut veloituksetta respaan odottamaan vaelluksen loppua. Huone oli siisti ja tilava. Voin ..."

Arvosteltu 11.10.2020

Lapland Hotels Luostotunturi
Kakslauttanen Arctic Resort
Kakslauttanen Arctic Resort
4 out of 5
Kiilopääntie 9, Sodankylä
Hinta on 122 € per yö ajalle 15. kesäk. viiva 15. kesäk.
Urho Kekkosen kansallispuisto on 4,6 kilometrin päässä tästä lomamajasta. Ruijanpolku ja Angry Birds Activity Park Saariselkä sijaitsevat 15 kilometrin päässä. ...
4.2/5Very Good! (38 arvostelua)
Kelo-iglu
"Kolme yötä luksusmajoituksessa puron törmällä olleessa Kelo-iglussa nro 70. Esteetön näköala, kelosauna ja takkatulen kruunasi kaiken. Koronaviruksen vuoksi ravintola ja muut palvelut olivat kiinni, mutta aamiainen tuotiin ovelle edellisenä iltana."

Arvosteltu 20.11.2020

Kakslauttanen Arctic Resort
Alin löytämämme hinta viimeisten 24 tunnin aikana 1 yölle ja 2 aikuiselle. Hinnat ja saatavuus voivat muuttua. Muita ehtoja saatetaan soveltaa.
Vacation Home Karhuntuuli in Sodankylä - 6 Persons, 1 Bedrooms
Vacation Home Karhuntuuli in Sodankylä - 6 Persons, 1 Bedrooms
Address Provided by Property Manager, Sodankylä, Lappi
Hinta on 85 € per yö ajalle 18. kesäk. viiva 18. kesäk.
Pyhä-Luoston kansallispuisto, Pyha-Luosto Hiking Trail ja Trail to Noitatunturi Fell sijaitsevat 5 kilometrin päässä tästä loma-asunnosta. Luosto Nature Trail ...
Vacation Home Karhuntuuli in Sodankylä - 6 Persons, 1 Bedrooms
Vacation Home Arctic Light hut in Inari - 2 Persons, 1 Bedrooms
Vacation Home Arctic Light hut in Inari - 2 Persons, 1 Bedrooms
unnamed road, Sodankylä, Lappi
Hinta on 660 € per yö ajalle 17. kesäk. viiva 17. kesäk.
Urho Kekkosen kansallispuisto on 2,3 kilometrin päässä tästä loma-asunnosta. Ruijanpolku ja Saariselkä sijaitsevat 15 kilometrin päässä. Saariselka Ski Resort ...
Vacation Home Arctic Light hut in Inari - 2 Persons, 1 Bedrooms
Vacation Home Ukkohermanni in Sodankylä - 8 Persons, 1 Bedrooms
Vacation Home Ukkohermanni in Sodankylä - 8 Persons, 1 Bedrooms
Address Provided by Property Manager, Sodankylä, Lappi
Hinta on 148 € per yö ajalle 17. kesäk. viiva 17. kesäk.
Pyhä-Luoston kansallispuisto, Uimaranta ja Pyha-Luosto Hiking Trail ovat 15 kilometrin päässä tästä loma-asunnosta. Trail to Noitatunturi Fell ja Luosto Nature ...
Vacation Home Ukkohermanni in Sodankylä - 8 Persons, 1 Bedrooms
Alin löytämämme hinta viimeisten 24 tunnin aikana 1 yölle ja 2 aikuiselle. Hinnat ja saatavuus voivat muuttua. Muita ehtoja saatetaan soveltaa.

Suositut vierailukohteet – Sodankylä

Kohteen Sodankylä lähellä sijaitsevat kaupungit