Sodankylä

Matkaopas
Urho Kekkosen kansallispuisto johon kuuluu rauhalliset maisemat, maisemat ja metsänäkymät

Harvaanasuttu Sodankylä on syrjäisestä sijainnistaan huolimatta ympäri maailmaa tunnettu elokuvamekka, mutta kunnan todellinen tähti on Lapin kaunis luonto.

Lapin sydänmailla sijaitseva Sodankylä on laajalle alueelle levittyvä kunta, jossa on sekä kaivostoimintaa että kansallispuistoja. Parhaiten Sodankylä tunnetaan maailmalla keskiyön auringon alla järjestettävistä Sodankylän elokuvajuhlista, mutta matkalle Sodankylään voi lähteä mihin aikaan vuodesta tahansa. Vieraile Sodankylässä käydessäsi esimerkiksi Euroopan ainoassa toiminnassa olevassa ametistikaivoksessa tai Urho Kekkosen kansallispuistossa, joka sijaitsee osittain kunnan alueella.

Kaupunkilomaa Sodankylään ei kannata lähteä viettämään, sillä Lapin hurmaava luonto on kunnan paras matkailuvaltti. Kesäkuun puolivälissä Sodankylän elokuvajuhlien aikaan tunnelma on kuitenkin hetken aikaa suorastaan kosmopoliittinen, sillä esityspaikaltaan ja ohjelmistoltaan poikkeuksellinen festivaali houkuttelee noin 8000 asukkaan Sodankylään vuosittain 15 000–25 000 kävijää. Elokuvajuhlilla otetaan ilo irti yöttömästä yöstä, joten näytöksiä järjestetään kaikkina vuorokaudenaikoina. Erityisen suosittuja ovat elävän musiikin säestyksellä esitetyt mykkäelokuvat.

Kahden joen väliin jäävästä Sodankylän keskustasta ei kannata lähteä ennen kuin on käynyt vierailulla sen kahdessa kirkossa. Sodankylän vanha kirkko ja uusi kirkko ovat kaksi tyyliltään täysin poikkeavaa vierailukohdetta, jotka sijaitsevat kävelymatkan etäisyydellä toisistaan. Seurakunnan pääkirkkona toimiva Sodankylän kirkoista uudempi on paikkakunnalla louhitusta harmaakivestä rakennettu kirkko, jonka valoisassa salissa mieli lepää. Jatka sieltä matkaa vuonna 1689 rakennettuun Sodankylän vanhaan puukirkkoon, joka on käytössä kesäisin.

Paikallisesta historiasta ja perinteisistä elinkeinoista kiinnostuneiden on syytä suunnata Sodankylän kotiseutumuseoon, joka on pienen matkan päässä keskustasta. Museoalueen rakennuksissa tutustut sodankyläläisiin perinteisiin vierailemalla esimerkiksi lapintalossa, vasotuskodassa ja kesänavetassa. Lomalla Sodankylässä saatat myös hullaantua kullan kimalluksesta, sillä Tankavaaran Kultamuseo ja Kultahuuhtomo kertovat Lapin kultaryntäyksestä ja kullanhuuhdonnan arjesta. Kokeile itse kullanhuuhdontaa vaskoolilla ja tutustu yli 20 maan kultahistoriaan Kultamuseon ja Kultahuuhtomon tiloissa.

Suunnittelet helposti virkistävän ja halvan matkan Sodankylään, kun sisällytät matkaohjelmaasi käynnin Urho Kekkosen tai Pyhä-Luoston kansallispuistossa. Molemmat sijaitsevat osittain Sodankylän alueella, tosin aivan eri puolilla pinta-alaltaan varsin laajaa kuntaa. Suomen suosituimpiin retkeilykohteisiin kuuluvaan Urho Kekkosen kansallispuistoon tutustut helposti vierailemalla Koilliskairan luontokeskuksessa ja suuntaamalla sieltä jollekin keskuksen pihapiiristä lähtevistä luontopoluista. Retkeile myös Pyhä-Luoston kansallispuiston tunturipoluilla, joista saat lisätietoa Luontokeskus Naavasta.

Sodankylään on helppoa matkata saapumalla Rovaniemelle lentäen tai junalla, mutta Lapin pitkät välimatkat taittuvat helpoiten autolla. Ota ilo irti omatoimimatkailusta ja varaa itsellesi majoitus vaikka Kakslauttasen iglukylästä, jonka omaleimaiset lasi-iglut ovat itsessään hauska käyntikohde. Pyhä-Luoston alueella yöpyvien kannattaa käydä myös Lampivaaran ametistikaivoksessa, jossa pääset itsekin etsimään arvokiviä.

Lapland Hotels Luostotunturi
Lapland Hotels Luostotunturi
3.5 out of 5
Luostontie 1, Sodankylä
Hinta on 129 € per yö ajalle 2. helmik. viiva 3. helmik.
Pyha-Luosto Hiking Trail, Pyhä-Luoston kansallispuisto ja Trail to Noitatunturi Fell sijaitsevat 2 kilometrin päässä tästä kansallispuistossa sijaitsevasta hotellista. ...
4.1/5 Very Good! (185 arvostelua)
"ok"

Arvosteltu 3.10.2021

Lapland Hotels Luostotunturi
Kakslauttanen Arctic Resort
Kakslauttanen Arctic Resort
4 out of 5
Kiilopääntie 9, Sodankylä
Hinta on 587 € per yö ajalle 17. tammik. viiva 18. tammik.
Urho Kekkosen kansallispuisto on 4,6 kilometrin päässä tästä lomamajasta. Ruijanpolku ja Angry Birds Activity Park Saariselkä sijaitsevat 15 kilometrin päässä. ...
4.2/5 Very Good! (51 arvostelua)
"Olin metsästysmatkalla, yövyin pitkän päivän päälle. Majoituksen taso oli hyvä ja tarkoitukseen sopiva"

Arvosteltu 5.10.2021

Kakslauttanen Arctic Resort
Wilderness Hotel Muotka & Igloos
Wilderness Hotel Muotka & Igloos
3.5 out of 5
Muotkantie 204, Sodankylä, Lappi
Hinta on 180 € per yö ajalle 17. tammik. viiva 18. tammik.
Urho Kekkosen kansallispuisto on 2,6 kilometrin päässä tästä ekologisesta/kestävän kehityksen mukaisesta hotellista. Ruijanpolku ja Saariselkä sijaitsevat 15 ...
4.5/5 Wonderful! (75 arvostelua)
Hidden Gem
"Ihana erämaahotelli Kiilopään vaellusreittien läheisyydessä. Hotelli vuokraa sähkömaastopyöriä, jotka ovat loistava valinta autottomalle vaeltajalle hieman syrjäisen sijainnin vuoksi. Meidän saunallinen huoneemme (Peura nro1) oli todella siisti ja viihtyisä. Hotellin ravintolassa hyvä ruoka ja ystävällinen ..."

Arvosteltu 19.9.2021

Wilderness Hotel Muotka & Igloos
Alin löytämämme hinta viimeisten 24 tunnin aikana 1 yölle ja 2 aikuiselle. Hinnat ja saatavuus voivat muuttua. Muita ehtoja saatetaan soveltaa.
Vacation home Ukkohermanni in Sodankylä - 6 persons, 1 bedrooms
Vacation home Ukkohermanni in Sodankylä - 6 persons, 1 bedrooms
Address Provided by Property Manager, Sodankylä, Lappi
Hinta on 148 € per yö ajalle 5. helmik. viiva 6. helmik.
Pyhä-Luoston kansallispuisto, Uimaranta ja Pyha-Luosto Hiking Trail ovat 15 kilometrin päässä tästä järven rannalla sijaitsevasta loma-asunnosta. Trail to Noitatunturi ...
5/5 Exceptional! (1 arvostelu)
"Herrliches Haus im Nirgendwo zum Abschalten und Runterkommen."

Arvosteltu 5.1.2022

Vacation home Ukkohermanni in Sodankylä - 6 persons, 1 bedrooms
Vacation home Karhuntuuli in Sodankylä - 6 persons, 1 bedrooms
Vacation home Karhuntuuli in Sodankylä - 6 persons, 1 bedrooms
Address Provided by Property Manager, Sodankylä, Lappi
Hinta on 199 € per yö ajalle 19. tammik. viiva 20. tammik.
Pyhä-Luoston kansallispuisto, Pyha-Luosto Hiking Trail ja Trail to Noitatunturi Fell sijaitsevat 5 kilometrin päässä tästä järven rannalla sijaitsevastas loma-asunnosta. ...
Vacation home Karhuntuuli in Sodankylä - 6 persons, 1 bedrooms
Villa Luppopirtti
Villa Luppopirtti
3 out of 5
Hillapolku 47, Sodankylä
Pyha-Luosto Hiking Trail, Pyhä-Luoston kansallispuisto ja Trail to Noitatunturi Fell sijaitsevat 10 kilometrin päässä tästä chalet'sta. Luosto Nature Trail ja ...
Villa Luppopirtti
Alin löytämämme hinta viimeisten 24 tunnin aikana 1 yölle ja 2 aikuiselle. Hinnat ja saatavuus voivat muuttua. Muita ehtoja saatetaan soveltaa.

Suositut vierailukohteet – Sodankylä

Kohteen Sodankylä lähellä sijaitsevat kaupungit