Lappi matkavinkit

Suomi
Rovaniemi johon kuuluu auringonlasku, maisemat ja joki tai puro
Joulupukin kotina tunnettu Rovaniemi on pinta-alaltaan Euroopan suurin kaupunki, jonka vetonauloja ovat yliopistokoulutus sekä urheilu- ja kulttuuritoiminta.

Kemijoen ja Ounasjoen yhtymäkohdassa sijaitsevan Rovaniemen kaupungin 8 000 vuotta sitten alkanut historia on värikäs ja monivaiheinen. Viimeisten 1 000 vuoden aikana alueelle on saapunut ihmisiä useista eri kulttuuri- ja kielitaustoista muokaten Rovaniemen alueen murretta suomen lisäksi ruotsin, norjan ja jopa saksan kielellä. Rovaniemellä pääset nauttimaan rikkaasta musiikin, kulttuurin ja urheilun tarjonnasta.

Kansainvälisesti Rovaniemen ehdottomasti tunnetuin vetonaula on Joulupukin Pajakylä joka houkuttelee vuosittain satojatuhansia kävijöitä tapaamaan Joulupukkia. Euroopan unionin pohjoisin yliopistokaupunki tarjoaa kävijöille kuitenkin myös taidetta ja tiedettä. Vieraile Birch-Bonderup & Thorup-Waaden suunnittelemassa museo ja tiedekeskus Arktikumissa ja tutustu Lapin historiaan ja kulttuuriin. Rovaniemen kotiseutumuseo puolestaan keskittyy paikalliseen talonpoikaiskulttuuriin.

Arkkitehtuurin ystäville Rovaniemeltä löytyvät Alvar Aallon taidonnäytteet Lapin maakuntakirjasto (1965) ja Lappia-talo (1975) sekä Bertel Liljequistin suunnittelema Rovaniemen kirkko (1950). Kulttuuritalo Korundi on koti sekä Lapin kamariorkesterille että Rovaniemen taidemuseolle, ja se palvelee musiikin ja taiteen ystäviä ympäri vuoden tarjoamalla laadukkaita taidenäyttelyitä ja konsertteja.

Rovaniemen kaunis ja avara luonto houkuttelee matkailijoita erityisesti talvisin nauttimaan Ounasvaaran hiihtokeskuksen poluista ja rinteistä. Suuri osa matkailijoista saapuu Lappiin kuitenkin ihailemaan maagisia revontulia, joita voi nähdä pohjoisen taivaalla jopa 200 päivän ajan vuodessa. Yövy lumisviiteissä tai lasi-igluissa ja koe täysin ainutlaatuinen hotellielämys. Rovaniemellä voit nauttia myös moottorikelkkasafareista sekä poro- ja huskyajeluista. Rovaniemi tarjoaa myös erinomaisia vaellusreittejä sekä merkittyjä venereittejä Kemijoella ja Ounasjoella. Keskustan läheisyydessä sijaitsevalla Harjulammella puolestaan voi nähdä kymmeniä eri lintulajeja.

Rovaniemellä voit kokea kulinaristisia elämyksiä paikallisten raaka-aineiden pohjalta laadittujen perinteisten sekä kansainvälisten ruokalistojen parissa. Lappilaisiin ruokaelämyksiin kuuluvat esimerkiksi eri tavoin valmistetut kalaruuat, poronkäristys ja Lapin puikulaperunat, puolukka- ja lakkahillolla höystetty leipäjuusto sekä lukuisat muut tuoreista raaka-aineista valmistetut perinneherkut. Ravintolatarjontaa löytyy aina idyllisestä kodasta ja jääravintolasta moderneihin kahviloihin, irlantilaisiin pubeihin ja amerikkalaisiin grilliravintoloihin asti.

Rovaniemelle on erinomaiset liikenneyhteydet kaikkialta Suomesta. Esimerkiksi lento Helsingistä Rovaniemelle kestää hieman yli tunnin, junamatka vajaat yhdeksän tuntia. Samalla voit varata myös budjettiisi sopivan majoituksen Rovaniemen lukuisista majoitusvaihtoehdoista. Muista kuitenkin varata matkasi ajoissa etenkin talvikuukausina.

Napapiirin tuntumassa sijaitseva Rovaniemi on yhdistelmä tarunhohtoista Pohjolaa, modernia kulttuurikaupunkia sekä kehittynyttä matkailukeskusta. Rovaniemen kattava tarjonta houkuttelee pysähtymään matkalla kohti pohjoisen tuntureita ja viettämään paikkakunnalla pidemmänkin perheloman.

Suositut kaupungit kohteessa Lappi

Rovaniemi johon kuuluu auringonlasku, joki tai puro ja silta
Rovaniemi
Pikkukaupunki, Shoppailu ja Vaellus
Viehättävä Rovaniemi kutsuu! Koe sen museot, vaellusmahdollisuudet, metsät ja monet muut nähtävyydet!

Vierailun arvoisia kohteita

 • Joulupukin kylä
 • Arktikum
 • Ounasvaara
Inari johon kuuluu järvi tai vesikuoppa ja rauhalliset maisemat
Inari
Joet, Virkistys ja Villieläimet
Pohjois-Lappiin lähtevää matkailijaa ovat vastassa tunturimaastot, joilla voi nähdä vaeltavan porotokan. Suuri Inarijärvi kutsuu nauttimaan kirkkaista vesistään.

Vierailun arvoisia kohteita

 • Lemmenjoen kansallispuisto
 • Lake Inari
 • Siidan saamelaismuseo
Enontekio johon kuuluu maisemat, joki tai puro ja metsät
Enontekiö
Leirintä, Luonto ja Pikkukaupunki
Suomen korkeimmat tunturit ja karunkaunis erämaaluonto palkitsevat matkailijat, jotka lähtevät rohkeasti tutustumaan Suomen luoteisimpaan kolkkaan.

Vierailun arvoisia kohteita

 • Saana
 • Tunturi-Lapin luontokeskus
 • Sotkajärven lintutorni
Äkäslompolo joka esittää rauhalliset maisemat, joki tai puro ja kajakkimelonta tai melonta
Kittilä
Hiihto/laskettelu, Perheystävällinen ja Urheilu
Talviurheilukohteena tunnettu Kittilä tarjoaa Levitunturin rinteiden lisäksi loistavat mahdollisuudet talviseen moottorikelkkailuun tai kesäiselle erävaellukselle.

Vierailun arvoisia kohteita

 • Levi
Pyhätunturi joka esittää maisemat, joki tai puro ja rauhalliset maisemat
Pelkosenniemi
Monumentit ja Historiallinen
Ota suunnaksi Pelkosenniemi ja koe sen muistomerkit sekä historialliset kohteet.

Vierailun arvoisia kohteita

 • Koparan poropuisto
Urho Kekkosen kansallispuisto johon kuuluu rauhalliset maisemat, maisemat ja metsänäkymät
Sodankylä
Virkistys, Safarit ja Pikkukaupunki
Harvaanasuttu Sodankylä on syrjäisestä sijainnistaan huolimatta ympäri maailmaa tunnettu elokuvamekka, mutta kunnan todellinen tähti on Lapin kaunis luonto.