Pohjois-Savo matkavinkit

Suomi
Pohjois-Savo
Saarista koostuva Itä-Suomen suurin kaupunki on suosittu matkakohde. Vehreässä kaupungissa loma sujuu niin luontoaktiviteettien kuin perinneruokienkin parissa.

Kallaveden rannalla Järvi-Suomessa sijaitseva Kuopio on erityinen paikka, sillä suuri osa kaupungista rakentuu saarista. Tämä tarjoaa oivan ympäristön aktiviteeteille vehreässä luonnossa rikkaaseen kasvistoon ja eläimistöön tutustuen. Kulttuuritarjonta on monipuolinen, ja erilaisia festivaaleja järjestetään ympäri vuoden. Kaupungissa on myös paljon nähtävyyksiä ja vanhoja rakennuksia. Kaupunkiloma Kuopiossa tarjoaakin monipuolisesti tekemistä ja nähtävää jokaiseen makuun.

Asutusta Kuopion alueella on ollut jo tuhansia vuosia, mutta nykyinen Kuopion kaupunki on perustettu vuonna 1775. Kaupungissa on jäljellä useita 1700- ja 1800-lukujen rakennuksia, joissa kannattaa matkan aikana käydä. Vieraile esimerkiksi Kuopion korttelimuseossa, jonka muodostaa 11 vanhaa puutaloa ja jonka vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvun lopulta. Kuopiossa on myös Minna Canthin kotitalo, ja lisäksi vanhaa arkkitehtuuria edustaa myös C. L. Engelin suunnittelema Kuopion Lyseon lukio. Kaupungissa on myös useita hienoja kirkkoja, kuten Kuopion tuomiokirkko ja ortodoksinen Pyhän Nikolaoksen katedraali.

Kaupungin monipuolinen kulttuuri tarjoaa laajalti nähtävää ja koettavaa. Yksi tunnetuimmista tapahtumista on ehdottomasti Kuopio Tanssii ja Soi, joka on Pohjoismaiden vanhin tanssifestivaali. Viikon aikana nähdään runsaasti toinen toistaan hienompia tanssi- ja musiikkiesityksiä. Hieman toisenlaista menoa nähdään Kuopion viinijuhlilla, joiden teemamaa vaihtuu vuosittain. Viinien lisäksi esittelyssä on myös kyseisen maan ruokia, musiikkia ja kulttuuria. Hotelli kannattaa varata hyvissä ajoin näiden juhlien aikaan. Lisäksi eri museot, kuten Kuopion museo, sekä teatterit tarjoavat kulttuurielämyksiä kaikkina vuodenaikoina.

Kuopion toria kutsutaan leikkimielisesti ”Mualiman navaksi”, ja se onkin yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Torilta voi ostaa Savon perinneruokaa kalakukkoa, jota ilman Kuopion matka ei olisi täydellinen. Tätä perinneherkkua saa myös viehättävästä kauppahallista, joka on vierailun arvoinen. Torin liepeillä sijaitsee myös Pikku-Pietarin torikuja, jonka pikkupuodeissa myydään erilaisia käsi- ja taideteollisuustuotteita sekä lahjatavaroita. Kuopiossa päivää voi viettää siis myös ostosten parissa!

Laajaan järviverkostoon kuuluvan Kuopion ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet ovat erittäin monipuoliset. Lähde aktiviteettien pariin Puijon urheilu- ja ulkoilualueelle ja ihaile huikeita maisemia Puijon tornista, joka on alueen tärkein maamerkki. Kesällä lukuisat uimarannat houkuttelevat paistattelemaan päivää järven rannalle, ja talvella taas voit lähteä järvelle esimerkiksi pilkkimään tai hiihtämään. Laskettelukin onnistuu lähistön hyvissä hiihtokeskuksissa.

Kuopioon on erinomaiset liikenneyhteydet kaikkialta Suomesta. Esimerkiksi matka Helsingistä Kuopioon kestää lentäen alle tunnin, junalla noin 5 tuntia.Kuopioon suuntaavat kaupunkilomalle niin kulttuurinystävät kuin herkkusuutkin, ja sen ympäristössä on myös lukuisia hienoja päiväretkikohteita esimerkiksi lapsiperheille. Monipuolinen kaupunki onkin syystä matkailijoiden suosiossa.

Suositut kaupungit kohteessa Pohjois-Savo

Kuopio
Kuopio
Business, Shoppailu ja Perheystävällinen
Koe museoistaan, urheilutapahtumistaan ja kylpylöistään tunnettu Kuopio!
Varkaus
Varkaus
Veneily, Kirkot ja Festivaalit
Tärkeänä yhteyspaikkana tunnettu Varkaus on täynnä vanhan maailman lumoa, sillä työläispihapiirit ja ruukinpatruunoiden kartanot tarjoavat katsauksen menneisyyteen.
Siilinjärvi
Siilinjärvi
Business, Perheystävällinen ja Shoppailu
Kauniiden järvi- ja harjumaisemien ympäröimä Siilinjärvi tarjoaa runsaasti kokemuksia aktiivisille matkaajille, mutta myös mahdollisuuden rentoutua luonnonrauhassa.
Iisalmi
Iisalmi
Olut, Kylpylät ja Virkistys
Koljonvirran taistelusta ja Juhani Ahosta tunnettu Iisalmi on monipuolinen matkailukohde, jossa pääset tutustumaan niin panimohistoriaan kuin kulttuurimaisemiin.
Suonenjoki
Suonenjoki
Business, Perheystävällinen ja Shoppailu
Pohjois Savon sydänmailla sijaitseva iloinen kesäkaupunki tunnetaan tietysti mansikkapitäjänä, mutta myös upea perisuomalainen järviluonto on lähellä.
Rautavaara
Rautavaara
Alueen nähtävyyksiin kuuluu muun muassa Tiilikkajärvi National Park ja Venäjänhiekka.